Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Χαράτσι για μια μέρα εργασίας

Το σκληρό και ανάλγητό του πρόσωπο δείχνει για άλλη μια φορά το κράτος, καθώς χιλιάδες πολίτες που είναι άνεργοι θα κληθούν να πληρώσουν έκτακτη εισφορά, ακόμα και αν έχουν εργαστεί για... μία μέρα μέσα στο 2011.
Όπως και με το χαράτσι, έτσι και με την έκτακτη εισφορά, το οικονομικό επιτελείο δεν θεώρησε αναγκαίο να προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες, με αποτέλεσμα πολίτες να οδηγούνται στην απόγνωση και η Πολιτεία να γελοιοποιείται.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", πολλοί άνεργοι, που έχουν καταθέσει αίτηση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά, θα δουν την αίτησή τους να απορρίπτεται, αν κάποια στιγμή μέσα στο 2011 είχαν εργαστεί.
Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά, πρέπει μέσα στη χρονιά να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή.
Μάλιστα, προβλέπεται και... τιμωρία, καθώς για το ποσό που θα κληθούν να πληρώσουν, υπολογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που θα περάσει από την υποβολή της αίτησης, μέχρι την έκδοση της απάντησης, κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση απόρριψης, ο άνεργος θα καταβάλει τον φόρο με καπέλο!
Όπως προβλέπει ο νόμος, οι άνεργοι για να εξαιρεθεί ένας άνεργος από την έκτακτη εισφορά, θα έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση, μέχρι τις 31 Αυγούστου 2011 στην Εφορία, ζητώντας διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί, μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης της ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31-08-2011.
Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι άλλα ταμεία.

Η Ελλάδα ξεκινά παραγωγή… αυτοκινήτων!

 Η Ελλάδα ξεκινά παραγωγή... αυτοκινήτων!
από troktiko


Δεν είναι ανέκδοτο. Η Ελλάδα ξεκινά ξανά να παράγει αυτοκίνητα με πρωταγωνιστή την Βόρεια Ελλάδα. Στη Ραιδεστό μπαίνει ξανά μπροστά η παραγωγή των θρυλικών Pony ενώ στην Κατερίνη η Replicar θα παράγει Porsche.Το Pony είναι ένα αυτοκίνητο που μεσορανούσε τη δεκαετία του 70 και του 80. Τώρα η οικογένεια Κοντογούρη που έχει την εταιρεία NAMCO ξεκινά την παραγωγή στη Ραιδεστό Θεσσαλονίκης. Θα έχει νέο σχεδιασμό αλλά χαμηλή τιμή και τεράστια αντοχή.
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογούρη η εταιρεία αναμένεται να δώσει δουλειά σε πολλή κόσμο στην περιοχή….
Έγκριση τύπου πήρε – σύμφωνα με ανακοίνωση του ΛΑΟΣ – και η «REPLICAR HELLAS» που φτιάχνει PORSCHE στην Κατερίνη.
Η ανακοίνωση αναφέρει: «Αξίζει να σημειωθεί ότι – επίσης κατόπιν εντολών του Προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη προς τον Κ. Αϊβαλιώτη – το 2010 ετέθη προς τους κ. κ. Ρέππα και Τσιόκα (τότε Υπουργό και Γ.Γ. Μεταφορών, αντίστοιχα) το ζήτημα της έγκρισης τύπου και για άλλη μια 100% Ελληνική επιχείρηση κατασκευής αυτοκινήτων που εδρεύει στη Μακεδονία, την «REPLICAR HELLAS», η οποία φτιάχνει – κατόπιν αδείας της PORSCHE – ρέπλικες αυτών των φημισμένων Γερμανικών αυτοκινήτων στην Πιερία και κάνει εξαγωγές στην Ελβετία αλλά και στην ίδια την Γερμανία (!). Και γι’ αυτό το ζήτημα υπήρξε αίσια έκβαση και πλέον όποιος Έλληνας θέλει να δημιουργήσει μια Ελληνική επιχείρηση παραγωγής ή συναρμολογήσεως οχημάτων μπορεί να ενημερωθεί για τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει με βάση το ΦΕΚ που έχει εκδοθεί».

Οι άνθρωποι των τεχνών και του θεάματος της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν δράση

Thestival


Οι άνθρωποι των τεχνών και του θεάματος της Θεσσαλονίκης αναλαμβάνουν δράση
Άνθρωποι του Πολιτισμού, της Τέχνης και του θεάματος από τη Θεσσαλονίκη αναλαμβάνουν δράση και προσπαθούν μέσα από συλλογική προσπάθεια να αντισταθούν στις συνέπειες της κρίσης…
«Είμαστε οι εργαζόμενοι που, από τους πρώτους, βιώσαμε την κρίση του καπιταλισμού, πολύ πριν μάθουμε τι θα πει spread, ΔΝΤ, μεσοπρόθεσμο και όσα δεινά επέφεραν όλα αυτά στα μεσαία και κατώτερα στρώματα της κοινωνίας. Είδαμε τα μεροκάματά μας να μειώνονται, ή, στην καλύτερη περίπτωση, να μένουν ίδια, εδώ και 10-15 χρόνια (γεγονός που μεταφράζεται επίσης σε αισχρή μείωση, αν υπολογίσει κανείς την αύξηση του κόστους ζωής όλα αυτά τα χρόνια). Την επισφάλεια να γίνεται καθημερινό άγχος και τον εκβιασμό της ανεργίας να μας αναγκάζει να δεχόμαστε αυτήν την κατάσταση», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Προτείνουμε μια συνάντηση των ανθρώπων του Πολιτισμού, για ανταλλαγή απόψεων, ιδεών και εμπειριών, και προτείνουμε ως θέματα για συζήτηση:
Την δημιουργία μιας συλλογικότητας αγώνα και δημιουργικής έκφρασης, η οποία μπορεί να αποτελέσει αργότερα σωματείο (χωρίς να αποκλείεται η δημιουργία επι μέρους κλαδικών ομάδων, οι οποίες θα ενώνονται σε αυτό), διασφαλίζοντας ότι αυτό δεν θα γίνει πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων και καπελώματος, αλλά θα παραμείνει μια αμεσοδημοκρατική κοινότητα αγώνα και καλλιτεχνικής ζύμωσης.
Απώτερος στόχος, η δημιουργία κολεκτίβας – μουσικοθεατρικής σκηνής και κινηματογράφου, ή και άλλων κολεκτίβων-σχολών αν αυτό κριθεί αναγκαίο, όπου κανένα αφεντικό δεν θα κερδίζει υπεραξία από την εργασία μας, όπου ο καθένας θα έχει το δικαίωμα στην ψυχαγωγία με μικρό κόστος, όπου εμείς μέσα από τις συνελεύσεις μας θα ορίζουμε το περιεχόμενο και την στόχευση του θεάματος και ο καθένας θα έχει λόγο και δικαίωμα στην εργασία.
Να δημιουργήσουμε έναν χώρο, ο οποίος μέσα από τον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αλλά και από το περιεχόμενο των εκδηλώσεών του, θα αντικατοπτρίζει την κοινωνία και την ζωή που ονειρευόμαστε».

Οι άνθρωποι της Τέχνης καλούν τους συναδέλφους τους σήμερα, Σάββατο, στις 18.00, στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, προκειμένου όλοι μαζί να συζητήσουν και να αναλάβουν δράση.

«Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες της νέας κυβέρνησης»


thestival


«Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες της νέας κυβέρνησης»
Εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες της νέας κυβέρνησης» θα γίνει απόψε στη Θεσσαλονίκη…
Η Κίνηση «Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή» και η Ένωση Μεταναστών Εργατών διοργανώνουν τη σχετική εκδήλωση σήμερα το απόγευμα, στις 18.30, στη Νομική ΑΠΘ.
Παράλληλα, θα προβληθεί και το ντοκιμαντέρ της Α. Σιαφάκα, «Πολιτικοί Πρόσφυγες: Ζώντας το μύθο τους στην Ελλάδα».
«Η νέα κυβέρνηση κλιμακώνει την προσπάθεια να φορτώσει τα σπασμένα της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και της νεολαίας και αναζητά στους μετανάστες και τους πρόσφυγες τους αποδιοπομπαίους τράγους για την αποτυχία της πολιτικής του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου. Επιχειρεί να παίξει το χαρτί του ρατσισμού για να αποπροσανατολίσει την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας. Παντού, οι κατατρεγμένοι από τους πολέμους, την κρίση, τις δικτατορίες και την κλιματική αλλαγή μπαίνουν στο στόχαστρο από μια νέα ρατσιστική εκστρατεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ηγετών της, του Σαρκοζί, της Μέρκελ, του Κάμερον που στο όνομα των διαφορών της θρησκείας και της κουλτούρας κηρύσσουν το τέλος της πολυπολιτισμικής κοινωνίας και της δυνατότητας συμβίωσης ντόπιων και μεταναστών», αναφέρεται στο σχετικό κείμενο – κάλεσμα για την εκδήλωση.
Επισημαίνεται ακόμη πως «η συνεργασία της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ με το ΛΑ.Ο.Σ άνοιξε το δρόμο για κλιμάκωση των ρατσιστικών επιθέσεων και η υπουργοποίηση τους τώρα θα τις δυναμώσει».
«Καλούμε τους εργαζόμενους , τους φοιτητές, τους μαθητές , τους ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών , όλους και όλες που αγωνίζονται για την ανατροπή των πολιτικών του Μνημονίου να δώσουμε μαζί την μάχη ενάντια στο ρατσισμό και τη νεοναζιστική απειλή», υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση.