Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2012

Από την Τήνο το 1833 ξεκίνησε το κίνημα «Δεν Πληρώνω»!

 

Από την Τήνο το 1833 ξεκίνησε το κίνημα «Δεν Πληρώνω»! Δεν τα πάµε καλά µε όλους εκείνους που, διακατεχόµενοι συνήθως από ενοχικά σύνδροµα, παριστάνουν τις αθώες περιστερές και τους ακούµε συνήθως να λένε θυµωµένοι µε τους συν-Έλληνες ότι όσα συµβαίνουν κυρίως τον τελευταίο καιρό στον τόπο είναι απαράδεκτα και πρωτοφανή. Σιγά τώρα µην καθίσουµε να αναλύσουµε σε λίγες γραµµές γιατί ακριβώς συµβαίνει αυτό… Απλώς θα σηµειώσουµε έτσι λιγάκι και εµείς ποµπωδώς ότι «υπάρχουν πολλοί παράγοντες» που προκαλούν σε πολλούς ένα τέτοιο σύνδροµο.
Χρήσιµο λοιπόν είναι να καταλάβουµε ότι τις περισσότερες φορές πολλές αντιδράσεις έχουν αίτια βαθύτερα, κυρίως οικονοµικά, και δεν είναι και πρωτοφανείς, ούτε στην Ελλάδα ούτε και σε άλλες χώρες. Όταν δηλαδή οι πολίτες αισθάνονται ότι αδικούνται, ότι στριµώχνονται οικονοµικά, είναι φυσικό να αντιδρούν – και τις περισσότερες φορές καλά κάνουν… Αν δεν αντιδράσουν κυρίως στις σύγχρονες κοινωνίες, όπου τα οργανωµένα συµφέροντα κυριαρχούν, δεν θα τους ακούσει κανείς και δεν θα επιβιώσουν, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι πάντα θα είναι νικητές…
Αφορµή λοιπόν για τη σηµερινή µικρή, ελληνική ιστορία είναι το Κίνηµα του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» που ζήσαµε µε ένταση τον προηγούµενο χρόνο µε αφορµή τα άδικα διόδια στις εθνικές οδούς που εισπράττει η συµπαθής τάξη των εργολάβων, που έχει αναλάβει να φτιάξει νέα έργα, τα οποία όµως στην πραγµατικότητα έχουν παγώσει. Και βεβαίως να πούµε έτσι όπως πάµε δεν θεωρούµε απίθανο να αναπτυχθεί ένα παρόµοιο κίνηµα και τώρα, αφού οι φόροι – µε πρώτο και σηµαντικότερο το χαράτσι της ΔΕΗ – µας έχουν όλους ταράξει και σε λίγο οι περισσότερες οικογένειες θα κηρύξουν πτώχευση και αδυναµία πληρωµών…
Οι… πρωτοπόροι
Λοιπόν δεν πρωτοτύπησαν οι σηµερινοί κινηµατίες του «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», είτε αυτοί είναι κατά της ΔΕΗ για το χαράτσι των ακινήτων είτε κατά των ληστρικών διοδίων. Υπήρχαν άλλοι που προηγήθηκαν, οι οποίοι πρώτοι αρνήθηκαν να πληρώσουν φόρους σ’ αυτό το κράτος – για αυτό και πάντοτε ο Έλληνας το ’χε απέναντί του – φθάνοντας µάλιστα στο σηµείο να πραγµατοποιήσουν πραγµατική εξέγερση.
Όλα ξεκίνησαν στα 1833, λίγο πριν ιδρυθεί ο Δήµος Τηνίων όταν κάποιος Γεώργιος Γκιμπόνης τα ’χε πάρει στο κρανίο µε τους φόρους που είχαν ταράξει τον ίδιο και τους συντοπίτες τους και έτσι πήρε φόρα και άρχισε να γυρνάει τα χωριά της Τήνου παροτρύνοντας τους συµπατριώτες του να μην πληρώνουν φόρους που είχαν καθιερωθεί µε βασιλικά διατάγµατα.
Οι Τηνιακοί προσπαθούσαν να επαναλάβουν ό,τι είχαν κάνει και οι ίδιοι και σε άλλα µέρη της Ελλάδας στα χρόνια της επανάστασης, όταν αντέδρασαν και δεν πλήρωσαν φόρους, αφού η τότε κυβέρνηση δεν είχε τη δυνατότητα να επιβάλει τους νόµους της και φυσικά η οικονοµική της κατάσταση ήταν τραγική.
Σιγά σιγά ξεσηκώθηκαν τα χωριά, µε πρώτα την Καρδιανή και τον Πύργο, και ακολούθησαν και πολλά άλλα. Σιγά – σιγά το κίνηµα εξαπλώθηκε και τα αίµατα άναψαν, µε αποτέλεσµα από τους προύχοντες της εποχής να υπάρξει αντίδραση που έφθανε µέχρι και τις απειλές. Έτσι το πράγµα δεν άργησε να ξεφύγει…
Συγκεντρώθηκαν περίπου 1.200 αγρότες στην πόλη της Τήνου, οπλισµένοι µε ραβδιά και δρεπάνια, και απαιτούσαν να µην πληρώνουν τους φόρους. Η συγκέντρωσή τους στον Ναό της Ευαγγελίστριας έδωσε αφορµή να θεωρηθεί ότι η αντίδραση είχε και την ευλογία της Εκκλησίας.
Οι εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης έκαναν πως δεν καταλάβαιναν ότι ουσιαστικά επρόκειτο περί στάσης πληρωµών και έτσι θεώρησαν ότι επρόκειτο περί ανταρσίας… και στάσης απέναντι στο κράτος, και έτσι η κυβέρνηση έσπευσε να επιβάλει στρατιωτικό νόμο και να συστήσει Στρατοδικείο για να τιµωρήσει τους πρωταίτιους, οι οποίοι παραπέµφθηκαν σε δίκη.
Δεκαέξι δηµογέροντες από διάφορα χωριά της Τήνου κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης από έναν έως έξι µήνες. Η καχυποψία ότι η στάση αυτή ενθαρρύνθηκε και από την Εκκλησία δηµιούργησε ένα εξαιρετικά δυσάρεστο κλίµα για την τοπική Εκκλησία, σε σηµείο που ο επίσκοπος Τήνου κατέφυγε στην Κωνσταντινούπολη µε τελικό προορισµό τη Ρωσία.
Κυβερνητικά λαμόγια
Στην πραγµατικότητα η εξέγερση της Τήνου είχε ως αφορµή τις καταχρήσεις κρατικών υπαλλήλων – τοπικών κατά πάσα πιθανότητα – και οι αντιδράσεις εντάθηκαν όταν παρερµηνεύθηκε διάταγµα του υπουργείου Οικονοµικών για την είσπραξη των προσόδων.
Και µπορεί οι ταραχές στην Τήνο να ήταν µικρές σε έκταση, ωστόσο η κυβέρνηση θορυβήθηκε υπέρµετρα και τούτο γιατί παρόµοιες εκδηλώσεις υπήρχαν και σε άλλες περιοχές του νεοσύστατου τότε ελληνικού κράτους. Ανασφαλείς και καχύποπτοι οι τότε κρατούντες, θεώρησαν ότι ετοιµάζεται εξέγερση στο µικρό ελληνικό βασίλειο, και έτσι εξαπολύθηκε ένα ανθρωποκυνηγητό. Έτσι φθάσανε στο σηµείο να αρχίσουν προληπτικές συλλήψεις των κυριοτέρων οπλαρχηγών που ανήκαν στο «ρωσικό» κόµµα, µεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Δ. Πλαπούτας!
Η ιστορία αυτή έχει δημοσιοποιηθεί από τον ιστορικό ερευνητή και δημοσιογράφο Λευτέρη Σκιαδά στην εφημερίδα «ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ».

www.mikros-romios.gr

ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΣΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΗ Ή ΑΛΛΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΠΑΡΟΧΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ.


 πηγή



Σας παραθέτω την επιστολή που έστειλα στην HELLAS POWER (ιδιωτική εταιρεία παροχής ενέργειας) μετά την ειδοποίησή τους ότι θα μου κόψουν το ρεύμα αν δεν πληρώσω το χαράτσι. Μπορεί ο καθένας σας να την κοινοποιήσει και να την χρησιμοποιήσει ελεύθερα ως υπόδειγμα για να κάνει την δική του καταγγελία στη ΔΕΗ και όπου αλλού θέλει.


''Προς τους αρμόδιους του νομικού τμήματος της HELLAS POWER

Επιστολή Διαμαρτυρίας

Αγαπητοί κύριοι/κυρίες,

H επιστολή μου αφορά στην ειδοποίηση που υπάρχει στο λογαριασμό μας, πως σε περίπτωση που δεν πληρώσουμε άμεσα το ποσό που αφορά στο χαράτσι για το ακίνητό μας θα βρεθείτε στη δυσάρεστη θέση να μας διακόψετε την ηλεκτροδότηση. Η απάντηση του τμήματος εξυπηρέτησης πελατών στην ηλεκτρονική μου διαμαρτυρία δεν με ικανοποίησε, καθώς ήταν υπέρ του δέοντος τυπική και δεν απάντησε στα θέματα που έθιξα. Έχω, λοιπόν, να σας αναφέρω τα εξής:

1) Είναι απαράδεκτο να απειλείτε με διακοπή ρεύματος μέσα στο καταχείμωνο, τη στιγμή που στη Β.Ελλάδα η θερμοκρασία είναι κάτω απ'το 0, και να θέσετε σε κίνδυνο την υγεία της οικογένειάς μου και του μωρού μου. Μια τέτοια κίνηση, από ηθικής και μόνο άποψης, μόνο επαίσχυντη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί.

2) Το ποσό που αντιστοιχεί στην αξία του ρεύματος, το Φ.Π.Α. και τα δημοτικά τέλη το έχουμε καταβάλει.

Εγώ δεν αναγνωρίζω καμμία ληξηπρόθεσμη οφειλή προς εσάς, αφού το ποσό που δεν έχει πληρωθεί δεν αφορά κάποια υπηρεσία της εταιρίας σας, αλλά ένα χαράτσι που δεν έχει καμμία δουλειά μέσα στο λογαριασμό του ηλεκτρικού και για το οποίο δεν κάναμε καμμία συμφωνία στη μεταξύ μας σύμβαση.

Δεν είναι καν τέλος, όπως εσφαλμένα χαρακτηρίζεται, διότι δεν προσφέρει τίποτα σε αντάλλαγμα. Είναι ένας κεφαλικός φόρος, ανάλογος αυτών που επιβάλονταν επί τουρκοκρατίας, που παραβιάζει σε αρκετά σημεία το Σύνταγμά μας, όπως π.χ. στην αναλογικότητα, το δικαίωμα του πολίτη σε κοινωνικά αγαθά, όπως η θέρμανση, ο φωτισμός κ.ο.κ. και συνδέθηκε εκβιαστικά με την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και μη μου πείτε πως σας υποχρεώνει το κράτος να το κάνετε, διότι δεν μ'ενδιαφέρει. Είστε μια επιχείρηση που προσφέρει ένα πολύτιμο κοινωνικό αγαθό και όχι μια εισπρακτική εταιρία. Κύριο μέλημά σας πρέπει να είναι ο πελάτης σας. Μην υιοθετείτε λοιπόν τις εκβιαστικές και χυδαίες πρακτικές της γελοίας και πραξικοπηματικής αυτής κυβέρνησης.

3) Είναι απορίας άξιον το ότι θα προχωρήσετε σε εντολή διακοπής, ενώ η όλη υπόθεση εκκρεμεί στα δικαστήρια και υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι το μέτρο θα κριθεί αντισυνταγματικό και παράνομο. Μη ξεχνάτε πως σχετικές δίκες στο πρόσφατο παρελθόν δικαίωσαν τους πολίτες.

Με ποιο σκεπτικό λοιπόν ενεργείτε έτσι πριν τελεσιδικήσει η υπόθεση και ενώ το Σύνταγμα της Ελλάδος, αλλά και οι Κοινοτικές Οδηγίες της Ευρωπαικής Ένωσης αναφέρουν ξεκάθαρα πως απαγορεύεται η διακοπή της παροχής ενέργειας από τη στιγμή που το ηλεκτρικό ρεύμα έχει πληρωθεί? (βλέπε ΟΔΗΓΙΑ 2009/72/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 13ης Ιουλίου 2009 σχετικά με τους κοινούς κανόνες για την εσωτερική αγορά ηλεκτρικής ενεργείας).

Μη ξεχνάτε πως ο Γερμανός επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, κ. Oettinger, δήλωσε ευκρινέστατα πριν λίγες μέρες, ότι το κόψιμο του ρεύματος για φορολογικές παραβιάσεις δεν συμμορφώνεται με την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία και ότι ο πάροχος ενέργειας δεν έχει δικαίωμα να διακόψει την ηλεκτροδότηση σε κανέναν πολίτη που πληρώνει την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά δεν πληρώνει τους φόρους. Τονίζει, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση οι κυβερνήσεις πρέπει να εξασφαλίζουν τη συμμόρφωση με το σύνολο της σχετικής ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας 2009/72/ΕΚ και των διατάξεων αυτής που αφορούν την προστασία των καταναλωτών (άρθρο 3 και παράρτημα Ι).

Και μη μου πείτε πως όταν δικαιωθούμε δικαστικά, τότε θα μας επιστραφούν τα χρήματά μας, διότι το κράτος έχει χάσει προ πολλού την αξιοπιστία του, κάτι τέτοιο, απλά, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει.

Τέλος, θα ήθελα να σας υπενθυμίσω το τελευταίο άρθρο του Ελληνικού Συντάγματος που αναφέρει τα παρακάτω:

Άρθρο 120.2 Ο σεβασμός στο Σύνταγμα και τους νόμους που συμφωνούν με αυτό και η αφοσίωση στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδη υποχρέωση όλων των Ελλήνων.

Άρθρο 120.4 Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.

Κλείνοντας, σας υπενθυμίζω ότι το Σύνταγμα της Ελλάδος και η Ευρωπαική νομοθεσία που εκφράζεται με τις Κοινοτικές Οδηγίες, υπερισχύουν οποιουδήποτε Νόμου και νομοθετικής ρύθμισης της κυβέρνησης.

Σας ενημερώνω δε, ότι κρίνουμε κάθε προσπάθεια διακοπής της ηλεκτροδότησής μας παράνομη, εκβιαστική και αντισυνταγματική και θα κινηθούμε νομικά εναντίον οποιουδήποτε επιχειρήσει να περιορίσει τα δικαιώματά μας ως πολίτες.

Σας παρακαλώ, λοιπόν, να αναλογιστείτε όλα όσα σας ανέφερα και να πράξετε με σύνεση, διότι είμαστε Έλληνες ελεύθεροι και δημοκράτες πολίτες και όχι ραγιάδες και δούλοι κανενός προδοτικού και αντιλαικού καθεστώτος. Η συνεργασία μας με την HELLAS POWER, μέχρι στιγμής, υπήρξε άψογη, ελπίζω να παραμείνει τέτοια.

Με τιμή,

Μιλτιάδης Λυμπερής''

ΣΤΑΘΜΟΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Σ.Μ.Α.) ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

Θεμα: ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-1-2012 - ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΦΙΛΕΣ,

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (Σ.Μ.Α.) ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

ΕΛΑΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σ.Μ.Α. ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ (ΟΧΙ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟ ΤΙΤΑΝ).

ΟΛΟΙ ΣΤΟ 1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ, ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 23-1-2012, ΣΤΙΣ 19:00, ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ


ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ Ν.ΕΥΚΑΡΠΙΑ

 
ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ( ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ - ΓΟΝΕΩΝ & ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ – ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ) ΔΥΤ. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ - ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 19-1-2012 - ΣΜΑ ΕΥΚΑΡΠΙΑΣ - ΑΠΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΠΑΥΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΑΓΗ ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ

Σας καλούμε όλους στη γενική συνέλευση του δικτύου μας, που γιγαντώνεται μέρα με τη μέρα, τη
Δευτέρα 23-1-2012 στις 19:00 στο 1ο δημοτικό σχολείο Ευκαρπίας, στην αίθουσα των πολλαπλών
χρήσεων, για να αποφασίσουμε τις κινητοποιήσεις που πρέπει να κάνουμε για να πετύχουμε την
οριστική παύση των εργασιών της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας.
Εδώ και 25 ημέρες έχει γίνει παύση των εργασιών της κατασκευής του Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας έπειτα από την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων από το δήμο Παύλου Μελά. Η διάρκεια της παύσης είναι για 60 ημέρες και στην ουσία μέχρι να εκδικαστεί η προσφυγή του πρώην δήμου Ευκαρπίας στο συμβούλιο Επικρατείας. Η προσφυγή αφορά την αλλαγή χωροθέτησης του ΣΜΑ και την παντελή έλλειψη διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία.
Ανεξάρτητα από την εκδίκαση της απόφασης της προσφυγής, η στάση μας θα συνεχίσει να είναι πολύ δυναμική και οι θέσεις μας θα παραμείνουν οι ίδιες και είναι οι εξής:

1. Αλλαγή χωροθέτησης του Σ.Μ.Α. Ευκαρπίας στην εδώ και χρόνια προτεινόμενη από τον πρώην δήμο Ευκαρπίας θέση (3 χλμ. πιο μακριά και όχι στην υπάρχουσα θέση που είναι 100 m από το ΤΙΤΑΝ)
2. Υλοποίηση του Περιφερειακού σχεδιασμού του 2005 (για 7 ΣΜΑ στο νομό Θεσσαλονίκης) με ταυτόχρονη ισοκατανομή των απορριμμάτων στους Σ.Μ.Α. και καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων.

Πιο αναλυτικά σας υπενθυμίζουμε τα εξής (που αποτελούν τις πάγιες θέσεις και προτάσεις μας) :

o Ποτέ δεν έχουμε πει σαν δίκτυο, ότι είμαστε ενάντια στην κατασκευή των ΣΜΑ. Είμαστε υπέρ της κατασκευής των ΣΜΑ, αλλά ΟΧΙ σε θέσεις που προκαλούν την κοινωνία (100 μέτρα από το ΤΙΤΑΝ που επιδιώκει συνέχεια την ¨εναλλακτική¨ καύση), όχι σε απόσταση αναπνοής από κατοικημένες περιοχές (από τη στιγμή που υπάρχει και εναλλακτικό οικόπεδο χωροθέτησης του), όχι βέβαια σε αυτό το μέγεθος (ενός και μόνο γιγάντιου ΣΜΑ) και όχι σε απόσταση αναπνοής από μια ιδιαίτερα βεβαρημένη περιβαλλοντικά περιοχή ( δήμος Παύλου Μελά)

o Ο πρώην δήμος Ευκαρπίας είχε έτοιμη πρόταση για την κατασκευή του ΣΜΑ σε δικό του οικόπεδο ( που είχε όλα τα απαραίτητα χαρτιά) σε θέση 3 χιλιομέτρων πιο μακριά από την θέση που πάει να κατασκευαστεί και με χαρακτηριστικά που πλεονεκτούσαν ( απευθείας πρόσβαση στο εθνικό δίκτυο, θετική βούληση της τοπικής κοινωνίας, μακριά από κατοικημένη περιοχή κλπ.). Μας προξενεί τρομερή εντύπωση η στάση των υπευθύνων (ορισμένων ατόμων από τον ΟΤΑ Θεσσαλονίκης και την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας), για άρνηση της αλλαγής χωροθέτησης και η επιμονή της κατασκευής του ΣΜΑ, στο σημείο που είχε προαποφασιστεί ( δίπλα στο ΤΙΤΑΝ - γιατί άραγε;). Για αυτό και προτείνουμε την εκ νέου χωροθέτηση της κατασκευής του ΣΜΑ στο οικόπεδο που έχει υποδείξει ο δήμος μας και βρίσκει σύμφωνη και την τοπική κοινωνία ( και τους δήμους που γειτνιάζουν).

o Ο συγκεκριμένος ΣΜΑ που πάει να κατασκευαστεί δεν αποτελεί έναν άλλο ΣΜΑ, αλλά ένα γιγάντιο ΣΜΑ, που θα δέχεται 1100 τόνους απορριμμάτων/ημέρα, και θα δέχεται περίπου το 80% των απορριμμάτων των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος (από τα Διαβατά μέχρι την Τριανδρία) και το 60% του δήμου Θεσσαλονίκης, σε αντιδιαστολή με αυτά που είχαν αποφασιστεί στο περιφερειακό σχεδιασμό του 2005 (που έγραφε για 7 ΣΜΑ, 2 στο ΒΔ τομέα, 2 στο ΝΑ τομέα και 3 στο υπόλοιπο του νομού). Αυτή τη στιγμή κατασκευάζεται μόνο 1 στο ΒΔ τομέα και μάλιστα τεραστίων διαστάσεων ενώ στο ΝΑ τομέα υπάρχει της Καλαμαριάς ( 150 τόνους/ ημέρα) και είναι στις μελέτες αυτό της Επανομής (170 τόνους/ημέρα). Για αυτό προτείνουμε επανασχεδιασμό της κατασκευής των ΣΜΑ (να ληφθεί υπόψη και ο σχεδιασμός του 2005) με ισοκατανομή των απορριμμάτων που θα δέχονται και επιτέλους μια καλύτερη διαχείριση των απορριμμάτων (με ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.ά.)

o Θεωρούμε ότι η ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και ο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης , έχουν μόνο το δικαίωμα γνωμοδότησης και ΟΧΙ να Αποφασίζουν και να Εκτελούν για τόσο σοβαρά έργα όπως είναι ο ΣΜΑ Ευκαρπίας, που βρίσκει αντίθετη όλη την τοπική κοινωνία και το δήμο Παύλου Μελά. Γενικότερα η διαχείριση των απορριμμάτων πρέπει να αποτελέσει προϊόν διαβούλευσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων με την ουσιαστική συμμετοχή των κατοίκων και των τοπικών δήμων. Η Περιφέρεια, η ΠΕΔ και ο ΟΤΑ θα πρέπει πρωτίστως να δώσουν στην Ευκαρπία και γενικά στο δήμο Παύλου Μελά, όλα αυτά που τους χρωστούν για τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν στην περιοχή μας, χωρίς να έχει επιβληθεί καμία τιμωρία ή αποκατάσταση. Αντί αυτού είναι ντροπή να δέχεται η περιοχή μας άλλη μία υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας (αν έχει μείνει και καθόλου). Προτείνουμε ότι θα ήταν καλύτερο να συμβιβαστούν όλοι τους με την ιδέα της αλλαγής χωροθέτησης όσο το δυνατόν γρηγορότερο. Η Περιφέρεια να λάβει επιτέλους γενναίες αποφάσεις, καθώς είναι φανερό ότι σαν δίκτυο και σαν πολίτες του δήμου Παύλου Μελά (και όχι μόνο) δεν πρόκειται με τίποτα να επιτρέψουμε να κατασκευαστεί στο συγκεκριμένο σημείο ο ΣΜΑ Ευκαρπίας με ότι θυσία και αν χρειαστεί.

ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΜΑΣ
ΔΕΝ ΘΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

Με εκτίμηση,
Η συντονιστική επιτροπή του δικτύου συλλόγων δυτικής Θεσσαλονίκης κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας