Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία


Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία

Ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός αποτελεί αντικείμενο μελέτης και θαυμασμού διεθνώς.

Η έκθεση για την αρχαία ελληνική τεχνολογία έχει σκοπό να αναδείξει μία πλευρά του αρχαιοελληνικού πολιτισμού που ερευνήθηκε και προβλήθηκε πολύ λιγότερο από την φιλοσοφία, την τέχνη, την πολιτική, την στρατιωτική ιστορία, την θρησκεία και τις άλλες πτυχές του.

Ένας πολιτισμός όμως δεν προσπελαύνεται χωρίς την κατανόηση βασικών κοινωνικών φαινομένων, όπως η τεχνολογία. Το διανοητικό άλμα της σύνδεσης της τεχνικής -που συνυπήρχε πάντα στις ανθρώπινες δραστηριότητες - με την επιστήμη - που γέννησε ο αρχαιοελληνικός πολιτισμός - άνοιξε νέους δρόμους στην τεχνολογική πρόοδο η οποία άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα συνεχίζεται έως σήμερα.

Στην έκθεση παρουσιάζονται δείγματα τεχνολογικών στοιχείων και επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, με ομοιώματα που κατασκευάσθηκαν με βάση πληροφορίες από γραπτές πηγές. Τα εκθέματα αυτά από τους τομείς της καθημερινής ζωής, των κατασκευών, της μηχανολογίας, της ναυπηγικής, του πολέμου, των τηλεπικοινωνιών, των μετρητικών οργάνων, των αυτοματισμών και άλλων, αντανακλούν τις τεχνικές και το πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο εμφανίσθηκαν, αποτυπώνοντας τον ρόλο και την σημασία της τεχνολογίας στην ανάπτυξη του αρχαιοελληνικού και του παγκόσμιου πολιτισμού.

Δείτε ένα σύντομο βίντεο για την έκθεση:

Πενθήμερα προγράμματα για παιδιά

δείτε το διαφημιστικό φιλμάκι ανοίγοντας τον σύνδεσμο:

http://www.noesis.edu.gr/index.php?action=article_drastiriotites&pageTitle=therini2011

 

Θερινή Απόδραση στο ΝΟΗΣΙΣ

[Διανομή: 2011-05-20]
Πενθήμερα προγράμματα για παιδιά Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας ΝΟΗΣΙΣ διοργανώνει και φέτος τα πρωτοποριακά πενθήμερα προγράμματα της «Θερινής Απόδρασης». Τα προγράμματα έχουν επιστημονικό και τεχνολογικό προσανατολισμό, απευθύνονται σε αποφοίτους Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης και προσεγγίζουν με δημιουργικό και ψυχαγωγικό τρόπο επιστημονικά θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή. Στόχος είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία, να αποκτήσουν εμπειρίες που θα τα βοηθήσουν να αναγνωρίσουν την αξία της επιστημονικής γνώσης και της καινοτομίας, και να ανιχνεύσουν τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντά τους, μέσα σε πνεύμα ομαδικότητας και συνεργατικότητας. Περιλαμβάνονται παρουσιάσεις, βιωματικά και δημιουργικά εργαστήρια, [Περισσότερα...]

Τραμπούκος της ομάδας Δέλτα «μου έσπασε το πόδι»

 

 

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τραμπούκος της ομάδας Δέλτα «μου έσπασε το πόδι»

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τραμπούκος της ομάδας Δέλτα «μου έσπασε το πόδι» Η ομάδα ΔΕΛΤΑ είναι ότι χειρότερο έχει να επιδείξει η Ελληνική Αστυνομία. Είναι μία ομάδα τραμπούκων, που αποτελεί την ύψιστη ντροπή για το Σώμα και για κάθε αστυνομικό.
Το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να χτυπούν πολίτες και δημοσιογράφους. Κι όμως, υπάρχουν και λειτουργούν με την καθοδήγηση του κυρίου Σταύρακα, του επικεφαλής Αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. Για να δούμε τι θα πει, τώρα, ο ίδιος στους ανωτέρους του…
Η καταγγελία που θα διαβάσετε έγινε στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Αγγελική Λάζου:
«Το όνομά μου είναι Άννα Τριανταφύλλου. Είμαι 31 χρονών.
Την τετάρτη 15/06 ήμουν μαζί με φίλους, συναδέλφους και την αδερφή μου στο Σύνταγμα. Για να αποφύγουμε τα δακρυγόνα και τις πολλές εντάσεις πήγαμε στον πεζόδρομο στο Ζάππειο, κάτω από την Αγγλικανική εκκλησία.
Ξαφνικά κατά τις 5 το απόγευμα, ενώ είναι όλα ήρεμα είδαμε κάποιες μηχανές με αστυνομικούς να έρχονται προς το μέρος μας. Ήμουν όρθια μαζί με την αδερφή μου. Μία μηχανή άρχισε να έρχεται κατά πάνω μας. Δεν προκαλούσαμε, δεν τους μιλήσαμε, οπότε δεν είχα και λόγο (μεχρι εκείνη τη στιγμή) να φοβηθώ. Περίμενα πως όπως πέρασαν όλες οι άλλες μηχανές από δίπλα μας χωρίς πρόβλημα θα περάσουν κι εκείνοι. Όμως ξαφνικά άπλωσε το πόδι του και με κλότσησε και μετά μου τράβηξε το πόδι για να πέσω κάτω. Με την κλοτσιά του μου έσπασε το πόδι.
Με μετέφεραν με ασθενοφόρο στον ΕΡΥΘΡΟ ΣΤΑΥΡΟ όπου και με χειρούργησαν την ίδια μέρα.
Τώρα έχω 2 λάμες και 6 βίδες στο αριστερό μου πόδι και δεν ξέρω σε πόσους μήνες θα καταφέρω να περπατήσω κανονικά».
Προς το παρόν, πάντως, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. δεν ξηλώνει τον εν λόγω Αξιωματικό, και τον καλύπτει. Η απάντηση του εκπροσώπου τύπου της ΕΛ.ΑΣ., Αθανάσιου Κοκκαλάκη, ο οποίος σημειωτέων δεν γνωρίζει το περιστατικό, έχει ως εξής:
«όποιος πολίτης θεωρεί ότι θίγεται από τις ενέργειες των αστυνομικών αρχών οφείλει να το καταγγείλει και να προφύγει στη Δικαιοσύνη. Η ΕΛ.ΑΣ. εξετάζει με ευαισθησία και ενδιαφέρον κάθε περίπτωση και έχει αποδείξει πώς είναι πάντοτε ανοιχτή σε τέτοιου είδους έρευνες». [Planet Greece]
To tsantiri λέει: Αυτό το ένστολο κάθαρμα πρέπει πάραυτα να τιμωρηθεί και να διωχθεί από την Αστυνομία! Είναι καθαρή πολιτική ευθύνη του Παπουτσή αυτό το συμβάν! Ο,τι συμβαίνει και θα συμβεί ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ του Παπουτσή! Πες μας Υπουργέ: Μετά το Σάμινα «αντέχεις» και άλλα θύματα; Ξέρουμε ότι δεν… Μάζεψε και τιμώρησε λοιπόν τα καθάρματα πριν βρεθείς με αίμα αθώων στα χέρια σου!
Δείτε καρέ – καρέ τι έγινε. Οι κοπέλες προσπαθούν να διασχίσουν το δρόμο, το καθίκι ξεκόβει από τις υπόλοιπες μηχανές, τις «στοχεύει» και κλωτσά!


από tsantiri

http://www.tsantiri.gr/katagelies/fotoreportaz-trampoukos-tis-omadas-delta-mou-espase-to-podi.html

από το αρχείο της ΕΡΤ

http://www.ert-archives.gr/V3/public/index.aspx

από το αρχείο της ΕΡΤ , "το κουτί της Πανδώρας" κ. α. από Τετάρτη και Πέμπτη


ΔΕΗ - μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών

 
deh0297Την καθιέρωση «Point system» για τους καθυστερούμενους λογαριασμούς προωθεί η ΔΕΗ, ώστε να διευκολυνθούν οι καταναλωτές οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της κρίσης και της ανεργίας και να μειωθεί το φαινόμενο των καθυστερήσεων πληρωμών που διογκώνεται τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα λαμβάνεται μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών, για τις οποίες προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα τους χειμερινούς και τους καλοκαιρινούς μήνες, ώστε να προστατεύονται από το ψύχος και τους καύσωνες.
Με τη νέα διαδικασία διακανονισμών, οι πελάτες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξόφληση των λογαριασμών τους κατανέμονται, σύμφωνα με πληροφορίες, σε έξι κατηγορίες, ανάλογα με τη συνέπειά τους στην εξόφληση λογαριασμών το προηγούμενο δωδεκάμηνο.
Για κάθε κατηγορία καταναλωτών προβλέπεται επακριβώς ποιες διευκολύνσεις (πληρωμές σε δόσεις) θα κάνει η ΔΕΗ αλλά και τι θα ισχύει στις περιπτώσεις της μη τήρησης του διακανονισμού.
Αναλυτικά, οι κατηγορίες στις οποίες κατατάσσονται οι καταναλωτές είναι:
1. Συνεπής χωρίς διακανονισμούς.
2. Συνεπής σε πληρωμές και διακανονισμούς.
3. Περισσότερες από μία ενσωματώσεις λογαριασμών σε επόμενους λογαριασμούς ή και μία αθέτηση διακανονισμού.
4. Πολλαπλή αθέτηση διακανονισμών.
5. Παραβίαση μετρητή μετά από αποκοπή λόγω χρέους.
6. Επαναλαμβανόμενες παραβιάσεις μετρητή μετά από αποκοπή ή και ρευματοκλοπή.
Για τους οικιακούς καταναλωτές που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, δηλαδή ήταν απόλυτα συνεπείς το προηγούμενο δωδεκάμηνο στην εξόφληση των λογαριασμών τους, προβλέπεται δυνατότητα ρύθμισης του ληξιπρόθεσμου λογαριασμού έως και σε 4 διμηνιαίες δόσεις και ανάλογες κλιμακώσεις για τις υπόλοιπες κατηγορίες.
Ειδική κατηγορία αποτελούν οι πελάτες του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (άτομα με χαμηλά εισοδήματα, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες κ.α.) Στις περιπτώσεις αυτές παρέχονται περισσότερες δόσεις και χαμηλότερες προκαταβολές, ενώ προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για άτομα με μηχανική υποστήριξη.
Προβλέψεις διακανονισμών, υπό προϋποθέσεις, υπάρχουν και για τις λοιπές κατηγορίες πελατών της ΔΕΗ (επιχειρήσεις, δημόσιο, μεγάλες βιομηχανίες που τροφοδοτούνται από το δίκτυο υψηλής τάσης, κ.α.).
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Βιβή Παπαστεφάνου

Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ΕΣΠΑ

Baroso_EEΑνοίγουν οι στρόφιγγες του ΕΣΠΑ μετά την απόφαση της Κομισιόν να μειωθεί η εθνική συμμετοχή της χώρας μόλις στο 5%. Το ειδικό αυτό καθεστώς χρηματοδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία, το οποίο αφορά ακόμα πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει στην Ελλάδα κέρδος τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο αυτό επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο της πολιτικών της ΕΕ για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

«Ανάσα από την απόφαση»

«Η ταχύτερη διάθεση των κονδυλίων καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής για ενίσχυση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση - συμβάλλοντας έτσι σε ένα είδος "σχεδίου Μάρσαλ" για την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική πρόταση, την οποία και ενέκρινε η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ισχυρή οικονομική ένεση στις εθνικές οικονομίες, μειώνοντας παράλληλα την πίεση για τη συγχρηματοδότηση των έργων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η ρύθμιση αφορά -εκτός από την Ελλάδα- την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία.
Μέχρι σήμερα, το ποσοστό της εθνικής μας συμμετοχής στο ΕΣΠΑ ήταν 15%, μετά από μείωση.
«Δεν μιλάμε, πλέον, μόνο για σχέδιο σωτηρίας, αλλά και για σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έδειξε την αλληλεγγύη της, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.
Στα 900 εκατ. ευρώ προσδιόρισε το όφελος για την Ελλάδα από την αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, στο 95% από το 85% που ήταν ως τώρα, ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό» καθώς τα χρήματα αυτά του ΕΣΠΑ «μπορούν να διατεθούν αλλού», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Πηγές: ΝΕΤ, Reuters
Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου

η τυφλή Ζάκυνθος



625  πιστοποιητικά για προβλήματα όρασης εκ γεννετής σε...προεκλογικές περιόδους έχουν εκδοθή από επιτροπή στην Ζάκυνθο.
Από το δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ