Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

ΕΣΠΑ

Πάνω από 43.000 οι επενδυτικές προτάσεις στο πλαίσιο των ΠΕΠ για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις


  • PDF
espaΣε 43.800 ανέρχονται οι επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων προσανατολισμένων στο περιβάλλον και στην καινοτομία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού της Εφαρμογής των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας που διαβιβάστηκαν στη Βουλή πρόκειται για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας με δράσεις στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ και προκήρυξη του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας. Οι 43.800 επενδυτικές προτάσεις που υποβλήθηκαν έχουν αιτούμενη δημόσια δαπάνη 3,5 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ήδη συμβασιοποιήθηκαν 7.580 επενδυτικές προτάσεις, δημόσιας δαπάνης 674,2 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν ενισχυθεί πάνω από 1.560 επενδυτικά έργα με το ποσό των 81 εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως, εξάλλου, αναφέρεται στο πλαίσιο των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων για την ενίσχυση ελευθέρων επαγγελματιών με βάση προκήρυξη του υπουργείου Ανταγωνιστικότητας, υποβλήθηκαν 25.512 επενδυτικές προτάσεις. Ενισχύθηκαν συνολικά 6.000 ελεύθεροι επαγγελματίες με το ποσό των 48 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Η δράση έχει ολοκληρωθεί και ήδη έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας επιχορήγησης στους δικαιούχους.
Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του Πανελλήνιου Άρματος Πολιτών κ.κ. Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου οι οποίοι είχαν ζητήσει να ενημερωθούν για την ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και τον βαθμό απορρόφησης κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Βραβευμένο ψηφιακό σύστημα από το Α.Π.Θ για τις αρχαιολογικές ανασκαφές



apthΜέθοδο η οποία χαρτογραφεί θαμμένες αρχαιότητες έχει εισάγει το Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ και έχει βραβευθεί σε διεθνές επίπεδο. Η καινοτομία της έρευνας είναι η ηλεκτρική τομογραφία, που βοηθάει να επιλύσει προβλήματα της απεικόνισης του υπεδάφους. Την γεωηλεκτρική μέθοδο, η εφαρμογή της οποίας ξεκίνησε λίγο μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, ανέπτυξε το τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ στη σύγχρονη ηλεκτρική τομογραφία απεικόνισης του υπεδάφους. Στην εκπομπή 5+ της ΕΡΤ-3 ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Γρηγόρης Τσόκας παρουσίασε την καινοτομία της ομάδας του.
Με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, του γεωραντάρ και του μαγνητόμετρου, η τετραμελής ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας έχει ερευνήσει και χαρτογραφήσει 340 αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας, που μπορεί να εντοπίζει επιπλέον υδάτινους πόρους και μεταλλεύματα σε βάθος έως και 400 μέτρων, χρησιμοποιήθηκε στα έργα του Μετρό στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Οι έρευνες πραγματοποιούνται σε απάτητα μέρη από επιστήμονες εξειδικευμένους με υψηλό γνωστικό επίπεδο σε συνεργασία με αρχαιολόγους


από ερτ3

λεφτά υπάρχουν μόνο..... για να κατπατούν τα δικαιώματ΄μας

Πεταμένα λεφτά: 1,3 εκατ. ευρώ για την αστυνομοκρατία του Σαββατοκύριακου

Όπως διαβάζουμε, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξόδευε τουλάχιστον 1,3 εκατ. ευρώ για τη γιγαντιαία επιχείρηση προστασίας του πρωθυπουργού, που οργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Περιττά έξοδα και μάλιστα δίχως τα καθιερωμένα εγκαίνια της έκθεσης παρουσία του πρωθυπουργού. Κι όλη αυτή η δαπάνη, χωρίς να συνυπολογίσουμε το κόστος μετακίνησης όλων των υπουργών στη Θεσσαλονίκη, για τη μαϊμού συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου και οι δραματικοί τόνοι που χρησιμοποιήθηκαν για να δικαιολογήσουν την επιβολή του ειδικού τέλους στην ακίνητη περιουσία.
Όπως διαβάζουμε σε ένα πολύ καλό ρεπορτάζ του Κώστα Καντούρη στην εφημερίδα «Μακεδονία», ο φετινός λογαριασμός των αστυνομικών μέτρων εκτοξεύτηκε τουλάχιστον κατά 800.000 ευρώ σε σχέση με πέρυσι, όπως προκύπτει από τους πρώτους υπολογισμούς, χωρίς τελικά να υπάρχει λόγος, αφού τα επεισόδια ήταν περιορισμένα.
Τα επιπλέον φετινά έξοδα από την πρωτοφανή κινητοποίηση της αστυνομίας προέκυψαν τόσο από τη μεγαλύτερη σε χρόνο παραμονή των δυνάμεων που έφτασαν στην πόλη απ’ όλη την Ελλάδα όσο και από τον αυξημένο, κατά 1.000 αστυνομικούς, αριθμό τους.
Η φετινή σπατάλη έχει προκαλέσει αντιδράσεις μέχρι και στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ. “Δεν μπορεί να συνεχίζεται κάθε χρόνο αυτό, πέρυσι μιλούσαμε για έξοδα που ξεπερνούσαν το μισό εκατομμύριο και θεωρούσαμε ότι τα χρήματα που ξοδεύονται ειδικά σε τέτοιες περιόδους ύφεσης είναι πάρα πολλά, πρέπει κάποτε να σταματήσει αυτό”, επισήμανε μιλώντας στη “Μακεδονία” αξιωματικός της ΕΛΑΣ. Συνδικαλιστές των σωμάτων ασφαλείας είχαν εκφράσει τις έντονες αντιρρήσεις τους, ειδικά την ημέρα της κινητοποίησής τους.
Ακόμη και στους ίδιους τους αστυνομικούς πάντως κυριαρχεί η άποψη ότι τα μέτρα τάξης ήταν για ακόμη μία χρονιά αδικαιολόγητα υπερβολικά. Είναι ενδεικτικό πως πέρυσι, όταν επιστρατεύτηκαν στη Θεσσαλονίκη 2.000 αστυνομικοί, είχε γίνει λόγος για “πρωτοφανή κινητοποίηση”, προκαλώντας παρόμοιες αντιδράσεις. Άλλωστε και τα επεισόδια που προκλήθηκαν στις φετινές διαδηλώσεις της ΔΕΘ ήταν ιδιαίτερα περιορισμένα σε σύγκριση με το “πολεμικό κλίμα” που διαμορφώθηκε από επιτελείς της ΕΛΑΣ, στη βάση του οποίου έγινε όλη αυτή η κινητοποίηση. Παράλληλα, η διαρκής παρουσία μαζικών ομάδων αστυνομικών, ειδικά δικυκλιστών, προκάλεσε φόβο στους απλούς πολίτες, οι οποίοι απέφυγαν να κατέβουν και να διαδηλώσουν στους δρόμους το περασμένο Σάββατο.

Το “μάρμαρο” της επιχείρησης
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς για το κόστος των μέτρων, ο μέσος όρος παραμονής των 3.000 αστυνομικών που επιστρατεύτηκαν στην πόλη ήταν επτά ημέρες. Αυτό μεταφράζεται σε 30 ευρώ για την ημερήσια διαμονή του καθένα σε φτηνά καταλύματα της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας, ποσό στο οποίο προστίθεται η ημερήσια αποζημίωση εκτός έδρας, η οποία ανέρχεται περίπου σε 23 ευρώ κατά αστυνομικό. Μόνο το “κοστούμι” διαμονής και των αποζημιώσεων εκτός έδρας φτάνει τα 1.183.000 ευρώ.
Στον λογαριασμό των εξόδων από εκεί και πέρα προστίθενται διάφορα άλλα έξοδα, όπως αυτά των καθημερινών μετακινήσεων λεωφορείων της ΕΛΑΣ από και προς το νομό Πιερίας για τη μεταφορά των αστυνομικών που διέμεναν εκεί. Ανάλογα ήταν τα έξοδα σε καύσιμα των λεωφορείων που μετακινήθηκαν απ’ όλη την Ελλάδα, ειδικά από την Αθήνα, για να μεταφέρουν τις διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ παράλληλα αυξημένο ήταν το κόστος της μεταφοράς των δεκάδων δικύκλων των ομάδων ΔΙΑΣ και Δέλτα από την πρωτεύουσα με μεταφορική. Στα ποσά αυτά προστίθενται και τα καύσιμα για τη διαρκή κίνηση των δικύκλων επί σχεδόν δέκα ημέρες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης.
Στη φετινή επιχείρηση της αστυνομίας για τα μέτρα των εγκαινίων καταγράφηκαν επιπρόσθετα έξοδα. Συγκεκριμένα, δαπανήθηκαν χρήματα για τη μεταφορά του ειδικού οχήματος εκτόξευσης νερού, όπως επίσης επιπλέον δαπάνες έγιναν για τη μεταφορά του κινητού φράχτη που τοποθετήθηκε κάθετα στις οδούς Μανόλη Ανδρόνικου και Γ’ Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, πληρώθηκαν για τρεις ημέρες στη Θεσσαλονίκη δέκα εργάτες, οι οποίοι ανέλαβαν να στήσουν τα οδοφράγματα μπροστά από το Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Είναι ενδεικτικό πως μόνο το συρματόσχοινο για το δέσιμο των κιγκλιδωμάτων κόστισε 1.800 ευρώ! Εργάτες πληρώθηκαν και για τη φόρτωση των δικύκλων στην Αθήνα.
Και σε όλα αυτά δεν υπολογίζεται η οικονομική ζημία που προκλήθηκε στους καταστηματάρχες της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω των μέτρων θύμιζε τόσο το Σάββατο όσο και την Κυριακή “πόλη - φάντασμα”. “Κάποτε η  Έκθεση ήταν γιορτή και την περιμέναμε για να αυξήσουμε τον τζίρο μας, τώρα κλείνουμε όσο νωρίτερα γίνεται”, έλεγαν.