Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

Απόφαση ”βόμβα” απ' το Συμβούλιο της Ευρώπης: Παράνομη η μείωση μισθών που επέβαλλε η τρόικα στην Ελλάδα!






- Ηαπόφαση κρίνει ως παράνομες 2 μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά που πήρε η ελληνική κυβέρνηση το 2010 μετά από απαίτηση της τρόικας- Παράνομη πλέον θεωρείται η μείωση του κατώτατου μισθού για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών στα δύο τρίτα του εθνικού κατώτατου μισθού
- Παράνομη κρίθηκε επίσης και η παράταση ενός έτους στην δοκιμαστική περίοδο που οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση
- Το Συμβούλιο της Ευρώπης θεωρεί πως η μείωση του μισθού στους νέους Έλληνες σημαίνει πως πλέον αμείβονται κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα
- Reuters:”Η απόφαση μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητική για την Αθήνα και την τρόικα καθώς αποφασίζονται νέες περικοπές που απαιτούνται για να κρατηθεί η Ελλάδα στη ζωή”
Η σπουδαιότητα της απόφασης αυτής από επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι τεράστια διότι δίνει τη δυνατότητα στα ελληνικά συνδικάτα να προσφύγουν στα δικαστήρια και να ζητήσουν την κατάργηση των εργασιακών αλλαγών επειδή παραβιάζουν τον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη!
Για να καταλάβουμε το μέγεθος της απόφασης του Συμβουλίου της Ευρώπης πρέπει να γυρίσουμε στο 2010 όταν κατ’ εντολή της τρόικας η τότε ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά ώστε να μειωθεί το κόστος για τους εργοδότες.
Οι μεταρρυθμίσεις αυτές, που τώρα κρίνονται ως παράνομες, ήταν δύο:
- Η παράταση κατά ένα χρόνο στην δοκιμαστική περίοδο στην οποία οι εργαζόμενοι μπορεί να απολυθούν χωρίς ειδοποίηση
- Η μείωση στα 2\3 του εθνικού κατώτατου μισθού για τον κατώτατο μισθό για εργαζόμενους κάτω των 25 ετών
Σύμφωνα με το σκεπτικό του Συμβουλίου της Ευρώπης η μείωση του μισθού στους νέους κάτω των 25 ετών σημαίνει πολύ απλά πως οι νέοι Έλληνες εργαζόμενοι έχουν πέσει κάτω από το όριο της φτώχειας των 580 ευρώ το μήνα.
Επίσης σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, η παράταση που επιβλήθηκε αντιβαίνει στο καταστατικό που αναφέρει πως οι εργαζόμενοι έχουν το δικαίωμα σε «λογική» ειδοποίηση πριν τερματιστεί η απασχόλησή τους.
Η απόφαση αυτή δικαίως χαρακτηρίζεται ως ”βόμβα” καθώς όπως αναφέρει το Reuters:”Η απόφαση μπορεί να αποδειχθεί ενοχλητική για την Αθήνα και τους πιστωτές της, καθώς μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε ένα νέο γύρο περικοπών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, προκειμένου να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση από τη διάσωση των 130 δισ. ευρώ, που απαιτούνται ώστε να κρατηθεί η Ελλάδα εν ζωή”