Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

ευρωομόλογο

Τι είναι το ευρωομόλογο, τι σημαίνει για Ελλάδα;


Τις τελευταίες μέρες ακούμε να γίνεται λόγος για το λεγόμενο ευρω-ομόλογο. Πολλοί από εσάς όμως ίσως να μην ξέρετε τι είναι και, το κυριότερο, τι συνέπειες μπορεί να έχει για τις μεγαλύτερες και τις μικρότερες χώρες. Το ευρω-ομόλογο ήταν μια έμπνευση του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου και προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλώντ Γιούνγκερ. Ουσιαστικά το ευρω-ομόλογο σημαίνει ότι τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης θα δανείζονται ενιαία και όχι το καθένα ξεχωριστά.

Τα πλεονεκτήματά του
Το να δανείζεται η Ευρωζώνη ενιαία και όχι κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά θα έχει θετική επίπτωση στο επιτόκιο δανεισμού, αφού είναι διαφορετικό να υπάρχει ένας “συνασπισμός” κρατών που δανείζονται όλα μαζί σαν ένα και διαφορετικά να προσπαθεί κάθε κράτος-μέλος να τα βγάλει πέρα. Όσο περισσότερα τα κράτη-μέλη που δανείζονται ταυτόχρονα, τόσο καλύτερες εγγυήσεις μπορούν να μπουν για τους δανειστές. Με άλλα λόγια, χώρες όπως η δική μας θα μπορούσαν να απαλλαγούν από το βραχνά του υψηλού (έως τοκογλυφικού) επιτοκίου των αγορών.

Τι συνέπειες έχει; Γιατί αντιδρούν οι “μεγάλοι” της Ευρωζώνης;
Ήδη από αυτά που διαβάσατε μπορείτε να καταλάβετε τα αίτια των αντιδράσεων της Γερμανίας και της Γαλλίας. Στην περίπτωση ύπαρξης του ευρω-ομολόγου, οι χώρες αυτές ως οι ισχυρότερες της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης θα κληθούν να λειτουργήσουν ως ασπίδες που θα απορροφήσουν τους κραδασμούς των υψηλών επιτοκίων των μικρότερων χωρών. Με άλλα λόγια, τις συγκεκριμένες χώρες τις συμφέρει να δανείζονται από μόνες τους, γιατί τα επιτόκια δανεισμού τους είναι πολύ χαμηλότερα από τον μ.ο. των επιτοκίων της ΟΝΕ. Αν λοιπόν υπάρξει το ευρω-ομόλογο, θα κληθούν να δανείζονται με υψηλότερα επιτόκια.

Τελικά η ΟΝΕ χρειάζεται το ευρω-ομόλογο;
Ο Γαλλογερμανικός άξονας υποστηρίζει ότι από τη στιγμή που οι χώρες που βρίσκονται σε κρίση δεν εξυγίαναν τα οικονομικά τους όταν έπρεπε, καλώς τιμωρούνται τώρα από τις αγορές. Από την άλλη όμως πώς είναι δυνατό να υπάρξει νομισματική ένωση χωρίς κοινή νομισματική πολιτική; Και επιπλέον γιατί να μην ακολουθήσει και η Ευρώπη (αρχής γενομένης από την Ευρωζώνη) μια τέτοια πολιτική, όπως αυτή που εφαρμόζεται στις ΗΠΑ; Για όσους δε γνωρίζουν, στις ΗΠΑ οποιαδήποτε πολιτεία θέλει ανά πάσα στιγμή μπορεί να αποχωρήσει. Είναι σαν ανεξάρτητες χώρες. Δανείζονται όμως με κοινή πολιτική.
Όταν είχε δημιουργηθεί το ευρώ, ο μεγάλος Αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν είχε πει ότι δε θα αντέξει πάνω από 10 χρόνια. Τότε κάποιοι τον χλεύασαν, όμως η πραγματικότητα φαίνεται ότι διαφέρει: Η πρόχειρη δημιουργία του νομίσματος, χωρίς κάποιο μηχανισμό στήριξης σε περίπτωση ανάγκης και χωρίς κοινή πολιτική μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή και την κατάρρευση του νομίσματος. Μένει να τα δούμε όλα στο άμεσο μέλλον.

 
από "φάρος του Θερμαϊκού"