Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Τα λευκά μάρμαρα του Παρθενώνα ήταν χρωματιστά

Ένα αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τα πολύχρωμα αριστουργήματα των αρχαίων Ελλήνων

Το πόσο υπέροχα ήταν ζωγραφισμένη κάποτε η Ελληνική αρχιτεκτονική το μαρτυρεί ο Πλάτων. Οι επιγραφές επίσης μαρτυρούν ότι η πολύχρωμη ζωγραφική ήταν πολύτιμη όσο και η εργασία του γλύπτη. Παρ' όλα αυτά τα χρώματα δεν επέζησαν στις χιλιετίες.

Μόνον κάποια ίχνη τους σώζονται στους πόρους του μαρμάρμου. Η ταινία μας οδηγεί στους φημισμένους ιστορικούς χώρους της Ελλάδας: από τη Σάμο, στο φημισμένο νεκροταφείο της Αθήνας, στην Ακρόπολη, στους Δελφούς, στην Αίγινα. Οι αναλύσεις των καταλοίπων χρώματος βοηθούν, πέρα απο την ανασύνθεση του αρχαίου χρωματισμού, και στο να γνωρίσουμε την αρχαία σημασία εκπληκτικών έργων τέχνης.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 
πηγή: περιοδικό Αρχαιολογία

Φοροδιαφυγή...

Δεν μπορούν να ελέγξουν, λέει την φοροδιαφυγή...

ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος...

Μα στ' αλήθεια δεν καταλαβαίνουν ότι ζητούν φόρους με λάθος τρόπο; Πως να ζητήσεις φόρο από αυτόν που δεν έχει; Πως να ζητήσεις φόρο από αυτόν που το μαγαζί του πάει για κλείσιμο; Πως να ζητήσεις φόρο από αυτών που φυτοζωεί; Πως να ζητήσεις φόρο από τον άνεργο;

Ποιος σου έμεινε για να ζητήσεις φόρο; Αν δεν δουλέψει η αγορά, αν δεν κινηθεί το χρήμα, αν δεν αλλάξει χέρι τι να φορολογήσεις την ζωή του ανθρώπου;

Αν δεν τιμωρηθούν όσοι μας φτάσανε ως εδώ για ποιο λόγο ο φουκαράς να είναι εντάξει προς το δημόσιο; Για να τα ξαναφάνε; Να γεμίσουμε τα ταμεία για να τα ξανααδειάσουν οι "έξυπνοι". Εμείς τι είμαστε οι κουτοί;

Ως πότε θα χορεύουν στο σβέρκο μας τσάμικο και θα θέλουν να τους κάνουμε και τεμενάδες;

Ας προσγειωθούν στην πραγματικότητα και θα μαζέψουν και τους φόρους τους και θα βάλει πλάτη και ο φουκαράς - αλλά πρώτα θα πληρώσουν οι ψεύτες και οι κλέφτες!!!

δημοκρατία; - το νέο ανέκδοτο...

http://kostasxan.blogspot.com/2011/08/blog-post_1088.html

θα το βρείτε και στον ακτιβιστή

Διαδηλώσειες τέλος, λόγω... δημοκρατίας


  • Οι διαδηλωτές εγγράφως θα αναφέρουν: σκοπό της συγκέντρωσης και τόπο κατοικίας τους!
  • Το δρακόντειο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις!
Με «στρατιωτικό νόμο» ετοιμάζεται η κυβέρνηση να ανακόψει το ογκούμενο κύμα κοινωνικής οργής και αγανάκτησης που εκδηλώνεται για τα πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά μέτρα λιτότητας.

Εν όψει του θερμού φθινοπώρου, της επιστροφής των «αγανακτισμένων» και των εντεινόμενων διεργασιών που συντελούνται στους κόλπους των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κυβέρνηση καταστρώνει μυστικά σχέδια για τη δυναμική αντιμετώπιση της διαφαινόμενης κοινωνικής έκρηξης.

Με νομοσχέδιο που ετοιμάζει πυρετωδώς το υπουργείο Δικαιοσύνης, τίθεται φραγμός στην ελεύθερη έκφραση του δικαιώματος των πολιτών να διαδηλώνουν όπου και όποτε οι ίδιοι των επιθυμούν.

Αποκαλύπτουμε σήμερα το περιεχόμενο του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου, η δημοσιοποίηση του οποίου αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από τους κοινωνικούς, συνδικαλιστικούς και επιστημονικούς φορείς της χώρας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, στο εξής οι διαδηλωτές πρέπει να ενημερώνουν εγγράφως τις κατά τόπους αστυνομικές αρχές, τουλάχιστον τρεις ημέρες πριν την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης τους. Το δικαίωμα στην αυθόρμητη αντίδραση και στην αυτενέργεια των πολιτών, είναι επικίνδυνα ασαφές για να συνεχίσει να υφίσταται.

Στην "έγγραφη δήλωση" τους προς... τας αστυνομικάς και εισαγγελικάς αρχάς, οι διαδηλωτές πρέπει να αναφέρουν με απόλυτη σαφήνεια:
1) τον τόπο της συνάθροισης,
2) την ώρα πραγματοποίησης και
3) τον σκοπό της συγκέντρωσης.

Οι προϋποθέσεις αυτές, ωστόσο, δεν είναι αρκετές για να δοθεί το «ελευθέρας» από τις αστυνομικές αρχές. Ως προαπαιτούμενο τίθεται κάτι ακόμη: Ο διοργανωτής, είτε πρόκειται για φυσικό ή νομικό πρόσωπο, πρέπει να δηλώσει τον τόπο και τη διεύθυνση κατοικίας του!

Εκ των προτέρων οι διοργανωτές των διαδηλώσεων πρέπει να δηλώσουν εάν προτίθενται να πραγματοποιήσουν μετά τη συγκέντρωση και πορεία! Στην έγγραφη αναφορά που θα υποβάλλουν πρέπει να προσδιορίζεται επακριβώς η διαδρομή και ο τερματισμός της πορείας!

Όσον αφορά τον.. τρόπο κίνησης των διαδηλωτών, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης γίνεται διάκριση (για πρώτη φορά) μεταξύ μικρών και μεγάλων συγκεντρώσεων. Οι λίγοι διαδηλωτές εφεξής θα είναι αναγκασμένοι να πορεύονται σε μια λωρίδα. Ο περιορισμός αυτός δεν τίθεται για τις συγκεντρώσεις των μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ακόμη όμως και στην περίπτωση που βρεθεί υποψήφιος διαδηλωτής να εφαρμόσει τα προαναφερόμενα απαγορευτικά μέτρα, δεν είναι βέβαιον ότι θα του δοθεί η δυνατότητα να διαδηλώσει τις απόψεις του.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης παρέχεται η δυνατότητα στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές να απαγορεύσουν κάθε συνάθροιση πολιτών.

Αυτό θα συμβεί όταν οι αρχές κρίνουν ότι υπάρχει κίνδυνος:

α) Να διασαλευθεί η δημόσια τάξη

β) Να διαταραχτεί η κοινωνικοοικονομική ζωή του τόπου.

Αν συντρέχουν παρόμοιοι κίνδυνοι, η απόφαση απαγόρευσης θα γνωστοποιείται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές στους ενδιαφερόμενους ένα εικοσιτετράωρο πριν την προκαθορισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας!

Με αυτά τα κατασταλτικά μέτρα που παραπέμπουν στην εποχή του «χωροφύλακα και του αστυφύλακα», που φέρνουν στη μνήμη σκοτεινές περιόδους της νεότερης ελληνικής ιστορίας, σπεύδει η κυβέρνηση να αιφνιδιάσει τους πολίτες και να τους φέρει προ τετελεσμένων..

Στήνει μηχανισμούς από φωτιά κι ατσάλι, σηκώνει αναχώματα, προγεφυρώματα, μεταλλικά πλέγματα και περίκλειστα φρούρια, με ένα προφανή στόχο και σκοπό: να προκαλέσει σοκ και δέος στην κοινωνία, να ενσπείρει το αίσθημα του φόβου και του πανικού.

Έχουν αναθαρρήσει φαίνεται από την ανακατάληψη της (έρημης) πλατείας Συντάγματος και ετοιμάζονται πλέον να περάσουν στην αντεπίθεση, εφαρμόζοντας το αμερικανικό δόγμα της μηδενικής ανοχής.

Πιστεύουν ότι μπορούν με «νόμο-τρομοκράτη» να ακυρώσουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία έκφρασης των πολιτών.

Πιστεύουν ότι μπορούν να ακυρώσουν εν μια νυκτί το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώνουν ελεύθερα, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του παντεπόπτη κράτους, των αστυνομικών και εισαγγελικών αρχών.

Πιστεύουν ότι μπορούν να αλλάξουν τη βούληση της κοινωνίας, η οποία ζητά να καθορίσει η ίδια το μέλλον της και όχι απλά να το συνδιαμορφώσει ή να το συνταιριάξει με τις επιθυμίες, τις επιταγές και τα κελεύσματα των λογιών-λογιών, εγχώριων και διεθνών, τυπικών και άτυπων, εξουσιών.

Πιστεύουν ότι με τη σιδηρά χειρ του κράτους θα αλλάξουν το ρου της ιστορίας. Παραβλέπουν τους φυσικούς κανόνες κίνησης των κοινωνιών, έχουν πάψει να διαβάζουν ιστορία.

Πλανώνται πλάνην οικτρά. Σπέρνουν ανέμους και θα θερίσουν θύελλες. Επιχειρούν να τρομοκρατήσουν την κοινωνία, παραβλέποντας την ιστορική ρήση του Γέρου της Δημοκρατίας. Θέλουν να επιβάλλουν τα (αλλεπάλληλα) Μνημόνια και επιδεικνύουν πρωτοφανή αμνημονησία!


διάττοντες Περσείδες

perseides0147Απόψε το βράδυ κορυφώνεται η εντυπωσιακή βροχή από «πεφταστέρια» που είναι ορατά στο νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου –και της Ελλάδας- κάθε καλοκαίρι. Ο λόγος για τους διάττοντες Περσείδες, που συνήθως πέφτουν με ρυθμό περίπου 100 την ώρα, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετεώρων. Αυτή τη φορά, η αυριανή πανσέληνος θα δυσκολέψει την παρατήρηση του θεαματικού αστρονομικού φαινομένου, με συνέπεια μόνο τα πιο φωτεινά μετέωρα να γίνουν ορατά από τη Γη.

Υπό το φως της πανσελήνου

Οι Περσείδες θεωρούνται από τις πιο εντυπωσιακές βροχές διαττόντων μέσα στο χρόνο, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι κατ' εξοχήν γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».
Εμφανίζονται σε όλα σχεδόν τα σημεία του ουρανού και όχι σε ένα συγκεκριμένο μόνο, μολονότι αρχικά φαίνονταν να προέρχονται από την περιοχή του αστερισμού του Περσέα, από όπου πήραν και το όνομά τους. Πάντως, είναι πλέον πιθανότερο να προέρχονται από την Κασσιόπεια.
Τα συγκεκριμένα μετέωρα αρχίζουν σε αραιή μορφή να πέφτουν κάποια στιγμή τον Ιούλιο, πυκνώνουν σταδιακά και διαρκούν σχεδόν έως το τέλος του Αυγούστου, με αποκορύφωμα φέτος στις 12 - 13 Αυγούστου.
Όσο πιο κοντά στο χάραμα, τόσο πιθανότερο είναι να δει κανείς τα συγκεκριμένα «πεφταστέρια».
Οι Περσείδες προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά, μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων, του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος αρχίζει να τέμνει την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου. Ο κομήτης χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο.
Τα μετέωρα, που συνήθως έχουν βάρος μικρότερο από ένα γραμμάριο, εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα υπό χαμηλή γωνία πρόσπτωσης και αναφλέγονται σε ύψος περίπου 100 χλμ.
Καθώς πλησιάζουν προς το έδαφος με μεγάλη ταχύτητα, διαλύονται από την τριβή και την υπερθέρμανση, αφήνοντας πίσω τους φωτεινά ίχνη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου

πράγματι ολική καταστροφή;

Ανάβρα Αγιάς. Χαλαζόπτωση. Πράγματι σφοδρή χαλαζόπτωση. Τα βαμβάκια καταστράφηκαν - έτσι τουλάχιστον μπορεί να διακρίνει κανείς από τις εικόνες που μεταδίδουν οι ειδήσεις. Τα μήλα όμως; Να μπορεί να μην κάνουν για επιτραπέζια - όχι για άλλο λόγο - αλλά επειδή χτυπημένα δεν διατηρούνται. Αν όμως κινηθεί κανείς γρήγορα και δεν περιμένει πόσες μέρες να έρθουν οι ειδικοί....να καταγράψουν...να αποφανθούν....θα μπορέσει απλά να τα μαζέψει και να τα μεταποιήσει κάνοντας χυμό, χυλό, μαρμελάδα, πυκτίνη, κομπόστα, γλυκό και ότι άλλο"κατεβάσει η κούτρα του" πετυχαίνοντας μάλιστα μεγαλύτερη τιμή απ' ότι απλά με τον καρπό. Μήπως οι αποζημιώσεις τελικά είναι η απλή λύση;