Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2011

Από το Σύνταγμα των Αγανακτισμένων στο Σύνταγμα των άστεγων και πεινασμένων



 
Τη φωτογραφία βρήκαμε στο facebook, σε προφίλ. Είναι συγκλονιστική! Ένας άστεγος στην Πλατεία Συντάγματος. Δεν είναι αγανακτισμένος κατασκηνωτής ο εικονιζόμενος
 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ''ΦΩΤΙΑ'' (ΕΩΣ ΚΑΙ 40%) ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ!


από iskra




ΑΘΛΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ "ΧΟΡΗΓΟ" ΤΗ ΡΑΕ: ΟΣΟ ΠΙΟ ΜΙΚΡΗ Η ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΤΟΣΟ ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΥΞΗΣΗ!
ΠΡΟΣΧΗΜΑ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΠΑΡΑ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟ ''ΚΟΥΡΣΟ'' ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ!
Αυξήσεις - "φωτιά" στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος ετοιμάζεται να επιβάλει η ΔΕΗ με την κάλυψη και το φερετζέ της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).
Αυξήσεις - "φωτιά", οι οποίες θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε διακοπή ρεύματος σε δεκάδες χιλιάδες επιπλέον νοικοκυριά!

Πρόσχημα για την αθλιότητα αυτή, που θα εξαθλιώσει μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους, αποτελεί η αύξηση (;) του κόστους ηλεκτροπαραγωγής το οποίο επικαλείται η ΔΕΗ σύμφωνα με στοιχεία που έχει αποστείλει η πρώτη στη ΡΑΕ. Χαρακτηριστικό είναι πάντως πως τα στοιχεία αυτά δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ενώ δεν αναφέρονται ούτε καν οι προσδιοριστικοί παράγοντες αύξησης του κόστους!

Το μόνο που αναφέρεται είναι πως κατά το 2011 το κόστος αυξήθηκε κατά 16% και για το 2012 αναμένεται αύξηση 3%!!!
Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες οι αυξήσεις θα φτάνουν έως και 40% (!) (μεσοσταθμικά 20%) και θα αφορούν το τμήμα εκείνο των λογαριασμών που αναφέρονται στο ηλεκτρικό ρεύμα (εξαιρούνται δηλαδή τα χαράτσια, οι λοιποί φόροι και τα δημοτικά τέλη). Δηλαδή θα αφορούν τοσό στο "ανταγωνιστικό" κομμάτι (σσ "ενέργειας") των τιμολογίων όσο και στο "ρυθμιζόμενο", δηλαδή στα ποσά που αφορούν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), το τέλος ΑΠΕ κ.λπ.
Επισημαίνεται, αρμοδίως, πως τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται με τα συνολικά σημερινά στοιχεία, δεν πρέπει να συγχέονται με το αίτημα που είχε υποβάλει στις αρχές Οκτωβρίου η ΔΕΗ για 19% αύξηση στα τιμολόγια της ενέργειας.
Και τούτο, διότι η ενέργεια από μόνη της αποτελεί περίπου το 50% του συνολικού λογαριασμού, οπότε εκείνη η αύξηση σήμαινε μια μέση επιβάρυνση του καταναλωτή γύρω στο 10%. Στην παρούσα φάση γίνεται λόγος για διπλάσια μέση αύξηση, στο 20%, αφού περιλαμβάνεται και το «ρυθμιζόμενο» κομμάτι των τιμολογίων.
Το πιο εξωφρενικό από όλα είναι πως οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα "κοπανήσουν" τους πλέον αδύναμους, ήτοι τα οικιακά τιμολόγια μικρών καταναλώσεων, έως 800 κιλοβατώρες. Εκεί η αύξηση θα φτάσει το 40%!!!
Και όταν κάνουμε λόγο για μικρούς οικιακούς καταναλωτές, αυτοί αποτελούν κατά κύριο λόγο τους καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώνουν κανονικά το λογαριασμό της ΔΕΗ και έχουν ήδη προβεί σε διακανονισμούς!!!
"Κουρεύονται" οι μισθοί αλλά το κόστος αυξάνεται...
Παρά το γεγονός ότι η ΔΕΗ αποφεύγει να πεί στο ευρύ κοινό το γιατί αυξήθηκε το κόστος, εντούτοις, έχει γνωστό πως το μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί πάνω από 15%, λόγω των συνεχόμενων μνημονιακών "κουρεμάτων"!
Αντίστοιχα οι λειτουργικές δαπάνες, επίσης μειώθηκαν κατά 17%!!!

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011, 12:30 upd 13:40