Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

ΜΗΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΕΗ



 από Newsit

Δηλώνουν πως θα παραμείνουν εκεί για να εμποδίσουν τις διακοπές σε όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι
- "Εάν τολμήσουν να πουλήσουν λιγνιτικές μονάδες" θα ακολουθήσουν σκληρές κινητοποιήσεις
- Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν σχέση με επενδύσεις
- Ακούστε τι λέει στο Newsit ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ

Περίπου 200 εργαζόμενοι της ΔΕΗ κάνουν κατάληψη στο Κέντρο Εκδοσης Εντολών Διακοπής Ρεύματος στη λεωφόρο Μεσογείων, προκειμένου να "μη φύγει καμία εντολή διακοπής σε κανένα σπίτι φτωχού, ανέργου, μικροσυνταξιούχου", όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ν. Φωτόπουλος. Μάλιστα δηλώνουν οτι θα παραμείνουν έως το πρωί της Δευτέρας ωστε να εμποδίσουν τους εργαζόμενους το κέντρο να μπουν στο κτίριο.










Η ΓΕΝΟΠ επαναλαμβάνει εξάλλου ότι συγκροτούνται ομάδες περιφρούρησης σε όλη τη χώρα για να εμποδίσουν τις αποκοπές λόγω μη πληρωμής του τέλους ακινήτων.

Σημειώνεται πάντως ότι η ΔΕΗ ανέστειλε για λίγες ημέρες τις εντολές για διακοπές ηλεκτροδότησης, ύστερα από αίτημα του υπουργείου Οικονομικών, έως ότου ψηφιστούν οι ρυθμίσεις για την προστασία κοινωνικά ευαίσθητων ομάδων. Οι εντολές διακοπής θα εκδίδονται μεν αλλά στο διάστημα αυτό δεν θα υλοποιούνται. (Διαβάστε την είδηση)





Προχωρούν σε 48ωρες απεργίες

Το Σάββατο το ΔΣ της ΓΕΝΟΠ αποφάσισε την πραγματοποίηση 48ωρων επαναλαμβανόμενων απεργιών, κατά της απόφασης για πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ και για δημιουργία "μικρής ΔΕΗ". Η ημερομηνία έναρξης των κινητοποιήσεων, όπως αναφέρεται, "θα καθοριστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας αμέσως μόλις η κυβέρνηση προχωρήσει σε συγκεκριμενοποίηση των απαράδεκτων προτάσεών της."

Η ΓΕΝΟΠ υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις αυτές δεν έχουν σχέση με επενδύσεις, δεν δημιουργούν προστιθέμενη αξία και δεν θα προσφέρουν τίποτα στους ανέργους, τους καταναλωτές και την κοινωνία.

Σημειώνεται ότι η πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική παραγωγή ρεύματος επιβάλλεται από την ΕΕ στο πλαίσιο της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ περιλαμβάνεται ως όρος και στο μνημόνιο.

Η ΓΕΝΟΠ περλαμβάνει στην ανακοίνωση και συνθήματα για τις μονάδες ("Μολών λαβέ, κύριε Παπαδήμο έλα να τις πάρεις, σε περιμένουμε") και καταλήγει:

"Η κυβέρνηση των συμφερόντων που επιβλήθηκε παρά τη θέληση του λαού, να γνωρίζει από τώρα ότι για να καταφέρει να ξεπουλήσει την περιουσία του Ελληνικού λαού θα χρειαστεί να ξεπεράσει (πέρα από τα ανυπέρβλητα νομικά) πολλά εμπόδια."

Μιλώντας στον NewsIt ο γραμματέας της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, κ. Κατσαρός έκανε λόγο για πολύ σκληρές κινητοποιήσεις εάν η κυβέρνηση τελικά αποφασίσει να ανακοινώσει την πώληση λιγνιτικών μονάδων και πως θα αντιμετωπίσει σοβαρά εμπόδια μπροστά σε μία ενδεχόμενη τέτοια απόφαση.

Όπως σημείωσε οι απεργίες σε όλη τη χώρα θα ξεκινήσουν άμεσα μόλις ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοινώσει την πώληση.

Ακούστε τι είπε στο NewsIt.gr ο κ. Κατσαρός:





Διαβάστε επίσης
Η ΔΕΗ αναστέλλει τις διακοπές ρεύματος λόγω τέλους ακινήτων

Απ' τον εξώστη

Τι να πω; Αν δε καταλαβαίνεις τι να πω; Δεν το ήξερες; Δε το έβλεπες; Θα πω όμως κάτι. Δεν έμαθες. Ακόμα δεν έμαθες. Θέλει καιρό και πόνο και το φυγόπονο παρόν ακόμα δε μπορεί να γίνει ελπίδα.

Η Αυτοδιοίκηση βάζει πλάτη ενάντια στο χαράτσι

Γαλανοπούλου Μ.
Ημερομηνία δημοσίευσης: 20/11/2011
 



Την πραγματική της αποστολή, να στέκεται συμπαραστάτης στους πολίτες στα δύσκολα, εκπληρώνει αυτές τις ημέρες η Αυτοδιοίκηση, χάρη στις πρωτοβουλίες δεκάδων ΟΤΑ από ολόκληρη τη χώρα ενάντια στο "χαράτσι" μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το κίνημα των δήμων, που βάζουν πλάτη και καλύπτουν νομικά όσους επιλέγουν να μην πληρώσουν είτε γιατί αντικειμενικά δεν μπορούν είτε γιατί θεωρούν το ειδικό τέλος ακινήτων παράνομο, έχει πάρει πρωτοφανείς διαστάσεις αναγκάζοντας ήδη την κυβέρνηση σε μια πρώτη μικρή αναδίπλωση.
Οι δήμοι Νέας Ιωνίας, Σαρωνικού, Ελληνικού - Αργυρούπολης, Νίκαιας - Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ιλίου, Περιστερίου, Κορυδαλλού, Αμαρουσίου, Βύρωνα, Φιλοθέης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας, Ηρακλείου Αττικής, Νέας Σμύρνης, Θεσσαλονίκης, Πυλαίας - Χορτιάτη, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Μεσολογγίου, Βόλου, Ιωαννίνων, Πρέβεζας, Τήνου, Μήλου είναι μερικοί μόνο από όσους -ανεξαρτήτως κομματικών αποχρώσεων όπως είναι φανερό- έχουν μπει στον χορό των αντιδράσεων καταθέτοντας εξώδικα στη ΔΕΗ και συστήνοντας γραφεία ενημέρωσης των δημοτών τους για το θέμα. Αρκετοί από αυτούς προχωρούν παράλληλα σε κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων, ενώ άλλοι έχουν προσφύγει ή ετοιμάζονται να προσφύγουν και στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας την ακύρωση της επιβολής του χαρατσιού.
"Καθημερινά λαμβάναμε εκατοντάδες μηνύματα από συμπολίτες μας, που αδυνατούν να πληρώσουν το χαράτσι. Ιδιαίτερα μας ευαισθητοποίησαν περιπτώσεις ανέργων, χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, που είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουν καμία πολιτική σκοπιμότητα" σημειώνει στην "ΑτΚ" ο δήμαρχος Σαρωνικού Πέτρος Φιλίππου, εξηγώντας πώς ξεκίνησε η πρωτοβουλία. "Από την επαφή μας με τους πολίτες, αναδείχθηκε πόσο λανθασμένο είναι το μέτρο, πώς χωρίς καμία ευαισθησία το κράτος επέβαλε το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, υποχρεωτικά" αναφέρει.
Ο πρώτος σπόρος του κινήματος μπήκε στη Νέα Ιωνία. "Είχαμε ξεκινήσει συσκέψεις με τοπικά σωματεία και τον Εμπορικό Σύλλογο γιατί υπάρχει μεγάλη ανεργία στην πόλη μας, κλείνουν μαγαζιά, δεν υπάρχει κίνηση στην αγορά. Πάνω σ' αυτή τη διαδικασία ήρθε και το χαράτσι" σημειώνει στην "ΑτΚ" ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρακλής Γκότσης. "Το πρόβλημα είναι αντικειμενικό. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων απευθύνονται στον δήμο μας δεν μπορούν να το πληρώσουν. Είναι χαμηλοσυνταξιούχοι, με αναπηρικές συντάξεις, άνεργοι" συμπληρώνει.

Τεράστια η ανταπόκριση των πολιτών

Από εκεί και πέρα, το κίνημα άρχισε να γιγαντώνεται με νέους δήμους να προστίθενται στον κατάλογο εκείνων που αντιδρούν, μέρα με την ημέρα. "Ένας δήμος σαν τον δικό μας, με ανεργία πάνω από 20% και πολλούς χαμηλοσυνταξιούχους, δεν μπορεί να μην ακούσει τους πολίτες του" τονίζει στην "ΑτΚ" ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης. "Είναι σημαντικό ότι έχουμε ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα. Δηλαδή, η πόλη στο σύνολό της έχει αποφασίσει να στηρίξει αυτούς που αποφασίζουν να μην πληρώσουν" προσθέτει, διευκρινίζοντας ότι η δημοτική αρχή δεν καλεί τους πολίτες να μην πληρώσουν.
Η ανταπόκριση στις πρωτοβουλίες των δήμων είναι τεράστια. Εκατοντάδες πολίτες προσέρχονται καθημερινά στα γραφεία που έχουν συστήσει οι δήμοι, προσκομίζοντας την απόδειξη ότι έχουν πληρώσει μέσω ΑΤΜ των τραπεζών τα ποσά για τη ΔΕΗ, τα δημοτικά τέλη και την ΕΡΤ που περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί και όχι το χαράτσι. Υπογράφουν επίσης εξουσιοδοτήσεις προς τους δήμους να αναλάβουν εκείνοι με εξώδικα ή άλλα νομικά μέσα την υπόθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Νέας Ιωνίας έχουν κατατεθεί ήδη πάνω από 1.100 τέτοιες εξουσιοδοτήσεις, τουλάχιστον 250 στο δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης, ενώ στον Δήμο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη κατατέθηκαν πλέον των 100 σε μία μόνο ημέρα.
"Δεν εθελοτυφλούμε ότι με τις ενέργειες μας θα λυθούν όλα τα προβλήματα. Πρέπει να ανατραπεί συνολικά αυτή η πολιτική" υπογραμμίζει από την πλευρά του στην "ΑτΚ" ο πρόεδρος της κοινότητας Αργυρούπολης από τον Δήμο Ελληνικού - Αργυρούπολης Γιάννης Μπουζάκης. Ο ίδιος εκλήθη και σε άλλους δήμους, που δεν συμμετέχουν στο κίνημα, να ενημερώσει τους πολίτες. "Έμεινα έκπληκτος από το πόσοι είχαν έρθει και ενδιαφέρονταν" προσθέτει.
Ένα ζήτημα που έχει τεθεί είναι πώς θα αντιδράσουν οι δήμοι του κινήματος αν η ΔΕΗ αρχίσει να κόβει το ρεύμα σε όσους δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι. Όλοι οι δήμαρχοι που μίλησαν στην "ΑτΚ" τονίζουν με νόημα ότι θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν αυτό το ενδεχόμενο. "Έχει πάρει μεγάλη έκταση το θέμα και φαντάζομαι ότι δεν θα τολμήσουν. Εμείς πάντως θα προσπαθήσουμε να τους εμποδίσουμε" σημειώνει ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας Ηρ. Γκότσης. "Συστήνουμε εθελοντικές ομάδες με ηλεκτρολόγους για να επανασυνδέσουμε το ρεύμα σε όσους κοπεί" προχωρά ένα βήμα παραπέρα ο πρόεδρος της κοινότητας Αργυρούπολης Γ. Μπουζάκης.

Και η περίπτωση του Δήμου Αθηναίων

Δυσάρεστη παραφωνία αποτελεί ο Δήμος Αθηναίων, ο οποίος σύρθηκε την προηγούμενη εβδομάδα να εκδώσει ανακοίνωση κατά του χαρατσιού ύστερα από τις ολοένα αυξανόμενες αντιδράσεις. Ωστόσο, ο πρώην Συνήγορος του Πολίτη Γιώργος Καμίνης δεν βρήκε λέξη να πει για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που αδυνατούν να πληρώσουν το ειδικό τέλος.
Αντιθέτως, το μόνο πρόβλημα που εντόπισε είναι ότι "η καθυστέρηση ή μη εξόφληση των λογαριασμών, λόγω της πρόσθετης δαπάνης του φόρου, εκτός από τη ΔΕΗ, δημιουργεί προβλήματα και στην ομαλή λειτουργία των δήμων, για τους οποίους τα συνεισπραττόμενα με τη ΔΕΗ δημοτικά τέλη αποτελούν στοιχειώδεις πόρους λειτουργίας προκειμένου να ανταποκριθούν στο έργο τους". Εκτός τόπου και χρόνου για άλλη μια φορά ο δήμαρχος Αθηναίων, αφού όσοι επιλέγουν να εξοφλήσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ μέσω ΑΤΜ, μην πληρώνοντας το χαράτσι, καταβάλλουν κανονικά τα ποσά για τα δημοτικά τέλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας - με διοίκηση και πλειοψηφία ΠΑΣΟΚ - έχει τοποθετηθεί κατά του ειδικού τέλους. Παρόλο που διαχώρισε τη θέση της από το κίνημα των δήμων, η ΚΕΔΕ υπογράμμισε την πραγματική αδυναμία καταβολής του τέλους από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών την απαλλαγή τουλάχιστον όσων κάνουν ήδη χρήση του κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ.

ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ-ΚΗΕ:ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΟΛΩΝ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΦΥΓΕΙ ΚΑΜΙΑ ΕΝΤΟΛΗ ΔΙΑΚΟΠΗΣ
ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΦΤΩΧΟΥ ,ΑΝΕΡΓΟΥ ,ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΙΑΡΗ, ΜΙΚΡΟΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥ
Εργαζόμενες-οι,
Από την πρώτη ημέρα που η Κυβέρνηση του κυρίου Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα μετατρέψει τη ΔΕΗ από υπηρέτη του λαού σε φοροεισπράκτορα και ότι θα χρησιμοποιήσει το αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας ως μοχλό εκβιασμού απέναντι στο φτωχό και τον άνεργο με τον πλέον σαφή τρόπο καταδικάσαμε αυτή την απαράδεκτη απόφαση και με έκτακτη Συνέντευξη Τύπου στις 16/9/2011 αναδείξαμε τις τραγικές επιπτώσεις που θα έχει αυτό το μέτρο τόσο στην κοινωνία αλλά και σε βάρος της ίδιας της ΔΕΗ.
Επειδή για εμάς ο ρόλος και η δράση του συνδικαλιστή δεν μπορεί να είναι ξεκομμένος από το τι συμβαίνει στην κοινωνία,
Επειδή για εμάς ο συνδικαλισμός είναι ιερή υπόθεση από την πρώτη στιγμή κάναμε γνωστό ότι με όλες μας τις δυνάμεις και με σύμμαχο και πρωτοπόρο την ελληνική κοινωνία αυτή την απαράδεκτη και ταυτοχρόνως εγκληματική απόφαση θα την εμποδίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Συγκεκριμένα, στη Συνέντευξη Τύπου είχαμε πει ότι με τον αγώνα μας θα παρέμβουμε σε 3 φάσεις προκειμένου να ακυρώσουμε αυτή την απαράδεκτη απόφαση.
Η πρώτη: Να εμποδίσουμε να φύγουν οι λογαριασμοί με το χαράτσι.
Η δεύτερη: εφόσον δεν τα καταφέρουμε στην πρώτη, να εμποδίσουμε να φύγουν οι εντολές διακοπής του ρεύματος σε όσους δεν θα έχουν πληρώσει το χαράτσι και
Η Τρίτη και η κυριότερη ότι με τα κορμιά μας, με τη φυσική μας παρουσία δίνοντας μάχη σώμα με σώμα στους δρόμους και τις γειτονιές όλης της χώρας θα εμποδίσουμε να κοπεί το ρεύμα στα σπίτια των φτωχών συνανθρώπων μας.
Όσον αφορά το τελευταίο σήμερα ανακοινώνουμε ότι σε εκατοντάδες πόλεις της χώρας, οι ομάδες περιφρούρησης σε συνεργασία με τα εργατικά κέντρα, Ομοσπονδίες, Σωματεία, Τοπική Αυτοδιοίκηση, Κοινωνικούς φορείς, Ενώσεις πολιτών, είναι έτοιμες και όπου ακόμα δεν έχουν συσταθεί είναι ζήτημα ημερών.
Συνεπείς με τα όσα είχαμε πει στις 13 Οκτώβρη επιχειρήσαμε να εμποδίσουμε την αποστολή των λογαριασμών.Τότε η διοίκηση βρήκε εναλλακτικές λύσεις.
Σήμερα 20 Νοέμβρη και παρά την λυσσαλέα επίθεση που δεχθήκαμε από τα γιουσουφάκια του συστήματος μια ημέρα πριν φύγουν οι εντολές διακοπής του ρεύματος είμαστε εδώ στο μοναδικό σημείο, στο κέντρο από όπου φεύγουν οι εντολές διακοπής για όλη την Ελλάδα.
- Είμαστε εδώ γιατί ο ρόλος της ΔΕΗ δεν είναι ο ρόλος του φοροεισπράκτορα.
- Είμαστε εδώ γιατί το αγαθό της Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως μοχλός εκβιασμού.
- Είμαστε εδώ γιατί αυτοί που ψήφισαν τον κατάπτυστο αυτό Νόμο δεν έκαναν καν τον κόπο να σκεφτούν «Μα ο άνεργος πως θα πληρώσει; Εμείς θα του κόψουμε και το ρεύμα;»
- Είμαστε εδώ γιατί αρνούμαστε να γίνουμε απάνθρωποι και εκτελεστές μικρών παιδιών και αρρώστων.
- Είμαστε εδώ γιατί σε εμάς δεν περισσεύει κανείς συνάνθρωπός μας.
- Είμαστε εδώ γιατί ακόμα κυλάει αίμα στις φλέβες μας.
- Είμαστε εδώ γιατί για εμάς οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους είναι πάνω από τις αγορές.
- Είμαστε εδώ για να εμποδίσουμε να φύγουν οι εντολές διακοπής του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας που χωρίς αυτό κινδυνεύουν ζωές και κανείς δεν μπορεί να ζήσει.
Τέλος,
- Είμαστε εδώ γιατί δεν θέλουμε αύριο να ντρεπόμαστε.
Την τιμή και την αξιοπρέπεια μας δεν θα την πετάξουμε στον υπόνομο.
 

ΑΣΤΕΓΟΙ



ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ - ΑΝΤΙΣΤΑΣΟΥ