Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ΕΣΠΑ

Baroso_EEΑνοίγουν οι στρόφιγγες του ΕΣΠΑ μετά την απόφαση της Κομισιόν να μειωθεί η εθνική συμμετοχή της χώρας μόλις στο 5%. Το ειδικό αυτό καθεστώς χρηματοδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία, το οποίο αφορά ακόμα πέντε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνει στην Ελλάδα κέρδος τουλάχιστον 900 εκατομμυρίων ευρώ. Το μέτρο αυτό επιτρέπει την πρόωρη καταβολή των κονδυλίων που έχουν ήδη δεσμευτεί στο πλαίσιο της πολιτικών της ΕΕ για τη συνοχή, την αγροτική ανάπτυξη και την αλιεία.

«Ανάσα από την απόφαση»

«Η ταχύτερη διάθεση των κονδυλίων καταδεικνύει την αποφασιστικότητα της Επιτροπής για ενίσχυση της ευημερίας και της ανταγωνιστικότητας στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση - συμβάλλοντας έτσι σε ένα είδος "σχεδίου Μάρσαλ" για την οικονομική ανάκαμψη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος κατέθεσε τη σχετική πρόταση, την οποία και ενέκρινε η Κομισιόν.
Σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, η απόφαση αυτή θα αποτελέσει ισχυρή οικονομική ένεση στις εθνικές οικονομίες, μειώνοντας παράλληλα την πίεση για τη συγχρηματοδότηση των έργων από τους εθνικούς προϋπολογισμούς.
Η ρύθμιση αφορά -εκτός από την Ελλάδα- την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Λετονία.
Μέχρι σήμερα, το ποσοστό της εθνικής μας συμμετοχής στο ΕΣΠΑ ήταν 15%, μετά από μείωση.
«Δεν μιλάμε, πλέον, μόνο για σχέδιο σωτηρίας, αλλά και για σχέδιο ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ έδειξε την αλληλεγγύη της, μετά τις συντονισμένες προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τις διαπραγματεύσεις των τελευταίων ημερών.
Στα 900 εκατ. ευρώ προσδιόρισε το όφελος για την Ελλάδα από την αύξηση της συμμετοχής της ΕΕ στη χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων, στο 95% από το 85% που ήταν ως τώρα, ο υπουργός Επικράτειας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος.
«Αυτό είναι πολύ σημαντικό» καθώς τα χρήματα αυτά του ΕΣΠΑ «μπορούν να διατεθούν αλλού», υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Πηγές: ΝΕΤ, Reuters
Επιμέλεια: Μπέττυ Σαβούρδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου