Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Ψηφιακά «μουσεία» από το υπουργείο Πολιτισμού

 
Το κοινό θα μπορεί να δει περί τα 500.000 έργα χάρη στο νέο πρόγραμμα
Ψηφιακά «μουσεία» από το υπουργείο Πολιτισμού
 
Πήλινα παιδικά παιχνίδια, «πλαγγόνες» και άλλα ειδώλια
 
 
Αρχαία αντικείμενα, τα οποία το κοινό έχει τη δυνατότητα να δει μόνο σε μουσεία - αν είναι εκτεθειμένα - ή καθόλου, αν βρίσκονται σε αρχαιολογικές αποθήκες, θα μπορεί στο μέλλον να τα γνωρίσει μέσω του Διαδικτύου, χάρη στην ψηφιοποίησή τους στο πλαίσιο προγράμματος, που θα υλοποιηθεί από το υπουργείο Πολιτισμού.

Περί τις 500.000 είναι αυτά τα έργα, μερικά από τα οποία δεν έχουν καταγραφεί ποτέ και καθένα τους θα συνοδεύεται από κείμενα γραμμένα από τους αρχαιολόγους σε γλώσσα εύληπτη για το ευρύ κοινό. Επιπλέον η καταγραφή τους θα συντελέσει στην καλύτερη προστασία τους και δεν αποκλείεται, βάσει αυτού του προγράμματος να εντοπισθούν κάποια κομμάτια, που ενδεχομένως τους λείπουν.
Το πρόγραμμα αποτελεί στην ουσία μία συνέχιση του Εθνικού Αρχείου Μνημείων «Πολέμων», που εκπονήθηκε από τη Διεύθυνση Αρχείου Μνημείων και Δημοσιευμάτων, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, στο πλαίσιο του Γ' ΚΠΣ. Ετσι, έχουν καταγραφεί ψηφιακά περί τα 140.000 κινητά μνημεία ενώ το ίδιο έγινε, μέσω άλλων προγραμμάτων, για άλλα 120.000. Η σχετική μελέτη παρουσιάσθηκε την Τρίτη το βράδυ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το οποίο και την ενέκρινε και το πρόγραμμα θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 8 εκατ. ευρώ. Η έναρξή του αναμένεται να γίνει την άνοιξη ενώ ορίζοντας ολοκλήρωσης είναι το 2014.
Η προβολή των κινητών μνημείων μέσω του Διαδικτύου, που θα επιτρέπει την πρόσβαση - ελεύθερη ή περιορισμένη, κατά περίπτωση - και βέβαια η προστασία τους είναι οι κύριοι στόχοι του προγράμματος, όπως επισήμανε κατά τη συνεδρίαση του συμβουλίου η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη. Αυτός είναι και ο λόγος που η καταγραφή θα αρχίσει από μικρές συλλογές αρχαιοτήτων, που ως τώρα δεν έχουν προβληθεί. Το βέβαιο είναι ότι το έργο αυτό μαζί με το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο και την ψηφιακή πλατφόρμα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, που έχουν αρχίσει, θα βοηθήσουν το ΥΠΠΟ να περάσει στο μέλλον, τουλάχιστον όσον αφορά τη διαχείριση του υλικού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου