Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πίστα motocross στην εκβολή Αποσελέμη…

http://wwfaction.wordpress.com/2011/08/19/motocross_aposelemi/

 

Πίστα motocross στην εκβολή Αποσελέμη…

Πίστα motocross στον Αποσελέμη
Η πίστα motocross - WWF Ελλάς/Θ. Γιαννακάκης
Μια ακόμη αδιανόητη ανθρώπινη παρέμβαση ήρθε να προστεθεί στις πολλές κι ανοιχτές πληγές που υποβαθμίζουν την περιοχή της εκβολής Αποσελέμη, στον Νομό Ηρακλείου στην Κρήτη. Η εγκληματική αδιαφορία ανέβηκε αυτήν τη φορά σε «δύο τροχούς» και αποφάσισε να δημιουργήσει πίστα motocross πάνω σε υγροτοπικές εκτάσεις, με τις συνέπειες βέβαια στο φυσικό περιβάλλον να είναι σοβαρότατες:
-          Καταστροφή της αυτοφυούς χλωρίδας και κατά συνέπεια των σημαντικών βιοτόπων για την πανίδα της περιοχής
-          Αλλοίωση της αισθητικής του τοπίου
-          Ουσιαστική απαξίωση της περιοχής και επομένως, δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την αλλαγή των χρήσεων γης και ουσιαστικά την οικοπεδοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος
Σωλήνες στον Αποσελέμη
Οι σωλήνες αποθηκεύονται στον Αποσελέμη - WWF Ελλάς/Θ. Γιαννακάκης
Η περιοχή δέχεται ισχυρότατες πιέσεις εδώ και πολλά χρόνια. Αρχικά, πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, κατασκευάστηκε το γήπεδο των Γουβών πάνω σε υγροτοπικές εκτάσεις, ενώ πιο πρόσφατα σημαντικό τμήμα του υγρότοπου μετατράπηκε σε αποθηκευτικό χώρο για τεράστιους σωλήνες που χρησιμοποιούνται στην κατασκευή του φράγματος του Αποσελέμη. Ειδικά για το τελευταίο, σημαντικό ρόλο έπαιξε η σύμφωνη γνώμη του (τότε) Δήμου Γουβών.
Στην πορεία βέβαια δραστηριοποιήθηκε η Εισαγγελία Ηρακλείου και εκκρεμούν δικαστήρια για παράνομες επιχωματώσεις και μπαζώματα ενώ με την περίπτωση του Αποσελέμη ασχολείται και ο Συνήγορος του Πολίτη. Επιπλέον, τα προβλήματα του υγρότοπου έχουν διαπιστωθεί και από τα ΚΠΕ Ιεράπετρας και Γουβών, όπου σε κοινή εκδήλωση με το WWF Ελλάς, υπέγραψαν και απέστειλαν επιστολή-αναφορά προς τους αρμόδιους υπευθύνους, γνωστοποιώντας την κατάσταση και ζητώντας τη γνωμάτευση για τη νομιμότητα των παρεμβάσεων.
Πίστα motocross στον Αποσελέμη
Οι "δύο τροχοί" της υποβάθμισης - WWF Ελλάς/Θ. Γιαννακάκης
Δυστυχώς όμως, τίποτα από τα παραπάνω δεν απέτρεψε τους ανεγκέφαλους από το να “βελτιώσουν” την πίστα motocross, κατασκευάζοντας αναχώματα και εκχερσώνοντας την υγροτοπική βλάστηση με τη χρήση εκσκαφικού μηχανήματος.
Για άλλη μια φορά, στον βωμό της προσωπικής ικανοποίησης λίγων, καταστρέφονται περιοχές που ανήκουν σε όλους μας. Ελπίζουμε ότι έστω και τώρα, οι δημόσιοι λειτουργοί θα κινηθούν άμεσα για την παραδειγματική τιμωρία των ανεύθυνων συμπολιτών μας και την αποκατάσταση του υγρότοπου.
Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του WWF Ελλάς στην περιοχή της εκβολής Αποσελέμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου