Τρίτη 9 Αυγούστου 2011

ΠΕΦΤΑΣΤΈΡΙΑ!

Βροχή από αστέρια λίγο πριν την πανσέληνο

343720-ANImoonbeachtwinkle-1
Κρατήστε όλες σας τις ευχές για την Παρασκευή το βράδυ, όταν  θα φτάσει στην κορύφωσή της η ετήσια βροχή των Περσιδών, των φλεγόμενων μετεώρων. Τα πεφταστέρια, όμως, θα πρέπει να βάλουν τα δυνατά τους για να εντυπωσιάσουν, μια που θα έχουν να συναγωνιστούν τη λάμψη του φεγγαριού, λίγες ώρες πριν την πανσέληνο.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεώρων, κατά τη διάρκεια της κορύφωσης του φαινομένου το οποίο ξεκίνησε στις 26 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 16 Αυγούστου, θα πέφτουν περίπου 100 μετέωρα την ώρα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα.
Οι Περσίδες ονομάστηκαν έτσι επειδή φαίνονται να προέρχονται από τον αστερισμό του Περσέα, αλλά αυτό είναι μια οπτική αυταπάτη.
Στην πραγματικότητα, προκαλούνται από τα σωματίδια σκόνης και λοιπά υπολείμματα που αφήνει πίσω της η τεράστια ουρά (μήκους δεκάδων εκατομμυρίων χιλιομέτρων) του κομήτη 109Ρ/Σουίφτ-Τατλ, ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1862 από τους Αμερικανούς Λιούις Σουίφτ και Όρας Tατλ από τους οποίους και πήρε το όνομά του.
Ο κομήτης αρχίζει να συναντιέται με την τροχιά της Γης από τις αρχές του Αυγούστου και χρειάζεται περίπου 130 χρόνια για να πραγματοποιήσει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον ήλιο.
Το φαινόμενο εξηγεί ο κ. Διονύσης Σιμόπουλος, διευθυντής στο Ευγενίδειο Πλανητάριο: «Η δημιουργία μιας βροχής διαττόντων όπως είναι οι «Περσίδες», οφείλεται στα μικρά σωματίδια σκόνης των κομητών που είναι σχετικά μαζεμένα σε ομάδες και τέμνουν πολλές φορές την τροχιά της Γης. Οταν η Γη συναντάει μια τέτοια ομάδα σωματιδίων τα έλκει και τότε αυτά εισέρχονται στην ατμόσφαιρά μας με ρυθμό μερικών δεκάδων αντικειμένων την ώρα. Σε εξαιρετικές, όμως, περιπτώσεις, ο ρυθμός αυτός μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 1.000 μετέωρα την ώρα, οπότε λέμε ότι έχουμε μια "καταιγίδα διαττόντων".
Τα σωματίδια αυτά, με βάρος μικρότερο του ενός γραμμαρίου, χτυπάνε τα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιράς μας σε ύψος περίπου 100 χλμ. και αναφλέγονται. Η ανάφλεξη αυτή σχηματίζει μια φωτεινή σφαίρα δύο έως τριών μέτρων που κινείται με ταχύτητα 200.000 χλμ. την ώρα. Αυτή τη φωτεινή σφαίρα βλέπουμε από τη γη και την ονομάζουμε διάττοντα, μετέωρο ή "πεφταστέρι"».
Το πρώτο μετέωρο των Περσιδών της φετινής χρονιάς, μήκους περίπου 2,5 εκατοστών, εντοπίστηκε από τη NASΑ την προηγούμενη εβδομάδα πάνω από τον ουρανό της Αλαμπάμα στις ΗΠΑ.

www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου